main logo
587

Expert, despre aderarea la UE: Se poate clarifica până la sfârșitul lunii iunie

Directorul executiv al Institutul pentru politici şi reforme europene (IPRE), expertul Iulian Groza, consideră că situaţia în privinţa cererilor Moldovei, Ucrainei şi Georgiei pentru statutul de candidat la UE ar putea deveni mai clară către sfârşitul lunii iunie.

Expert, despre aderarea la UE: Se va clarifica până la sfârșit de iunie

Potrivit Infotag, el a spus acest lucru într-un comentariu pentru buletinul lunar "Sinteze şi dezbateri de politică externă", al Asociaţiei pentru politica externă (APE), transmite Știri.md.

Expertul notează că, după ce Chişinăul va depune partea a doua a chestionarului (prima a fost depusă pe 22 aprilie), va fi necesar să aşteptăm concluzia finală a Comisiei Europene.

"Putem să ne aşteptăm ca spre sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, CE îşi va finaliza opiniile cu privire la chestionare şi statutul de ţară candidată pentru ţările care au reuşit să transmită răspunsurile într-un termen scurt. 

Apoi, opinia Comisiei va fi transmisă către grupul de lucru al Consiliului Uniunii Europene pentru a fi discutate la nivelul statelor membre. 

Probabil, către mijlocul lunii iunie am putea avea primele semnale cu privire la evaluarea cererii de aderare şi recomandări către CE din partea statelor membre la nivelul Consiliilor de miniştri. 

După decizia pe care o va lua Consiliul afacerilor externe al UE, deja vom fi în situaţia în care să vedem o decizie finală a Consiliului European, planificat pe 23-24 iunie", consideră expertul.

El a subliniat că în acest moment este imposibil de prezis care va fi opinia Comisiei Europene. Groza consideră că cel mai important lucru este decizia politică pe care o vor lua statele membre UE, oferind perspective clare de aderare la Uniune.

"Din momentul în care Moldova va primi statutul de candidat, va fi necesară depunerea unor eforturi şi mai mari pentru implementarea reformelor", a subliniat Groza.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării