main logo
387

Expert: Desfăşurarea referendumului în ziua alegerilor, sub semnul întrebării

Desfăşurarea referendumului în ziua alegerilor (privind reducerea numărului de deputaţi şi introducerea mandatului imperativ - "I.") se află în continuare sub semnul întrebării.

Expert: Referendum în ziua alegerilor, sub semnul întrebării

De această opinie este directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), analistul politic Igor Boţan, transmite Știri.md.

Solicitat de reporterul agenţiei Infotag, el a menţionat că "Preşedintele Igor Dodon a promulgat modificările legislative care permit desfăşurarea unui referendum în ziua alegerilor, în ciuda faptului că, acum trei ani, Curtea Constituţională a interzis acest lucru".

„Însă mai există amendamente la a doua lege, care, la fel, trebuie promulgate pentru ca referendumul să aibă loc. Problema este că circumscripţiile electorale pentru alegerile parlamentare şi pentru referendum nu corespund. Potrivit Codului electoral, pentru desfăşurarea referendumului, aceste circumscripţii coincid cu raioanele, iar pentru alegerile legislative acestea se bazează pe circumscripţii uninominale (care includ, de regulă, mai multe raioane)", a spus politologul.

Potrivit lui, „din acest motiv, totul depinde dacă Preşedintele va promulga sau nu amendamente care vor permite CEC să comaseze circumscripţiile electorale, ceea ce este obligatoriu pentru desfăşurarea referendumului".

Referindu-se la perioada electorală (care, conform deciziei CEC, începe la 10 decembrie - "I."), expertul a menţionat că „o altă inovaţie la aceste alegeri parlamentare este faptul că, odată cu începutul perioadei electorale, partidele pierd ocazia de a primi donaţii pe conul lor deoarece acest lucru este posibil doar prin deschiderea unui cont în fondul electoral".

„Aceasta, la rândul său, se poate face numai după înregistrare (care va începe la 24 decembrie - "I."). 

Acest pas este direct legat de restricţia intenţionată impusă unor anumite partide în acţiunile lor cu câteva luni înainte de alegeri", consideră expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării