468
1
Expert: Cum președintele nu a anulat legea miliardului furat
468
1

Deputații au votat în ambele lecturi mecanismul propus anterior de președintel Igor Dodon pentru „a reduce” datoria miliardului furat.

Foto: știri.md

Directorul executiv al centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, consideră că inițiativa președintelui Igor Dodon de „a reduce” datoria miliardului furat prin realocarea profitului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în bugetul stat, vine în contradicție cu principiile de independență a băncilor centrale și are implicații importante asupra cadrului de stabilitate macro-financiară în țară, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

Totodată, potrivit expertului, inițiativa șefului statului nu poate soluționa problema lipsei progresului în procesul de investigare a dosarului privind furtul miliardului.

În concluzie, potrivit lui Adrian Lupușor, inițiativa președintelui poate fi catalogată drept o încercare de a camufla lipsa de progres real pe marginea investigării furtului miliardului.

În opinia experților economici, soluția propusă de șeful statului va reduce din independența și imaginea BNM și ar putea comporta anumite riscuri în cazul unei eventuale crize.

Amintim că președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a explicat ce reprezintă, de fapt, proiectul prin care se propune ca o parte din creditele acordate de către BNM celor trei bănci falimentate să fie recuperate din venitul Băncii Naționale.

Mai exact, parlamentarul explică că acest proiect tehnic este folosit în scopuri de PR, și asta pentru că nu va aduce în buget niciun leu.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter