main logo
633

Expert: Cooperarea R. Moldova cu NATO nu prezintă o ameninţară directă pentru Rusia

Cooperarea Republicii Moldova cu NATO nu prezintă o ameninţară directă pentru Rusia, dar provoacă îngrijorarea acesteia, consideră expertul rus Andrei Deviatkov.

Expert: Cooperarea R. Moldova cu NATO provoacă îngrijorăriExpertul rus Andrei Deviatkov.

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat într-un articol pentru portalul "Eurasia Expert" că "modernizarea armatei Republicii Moldova este văzută de Alianţa Nord-Atlantică drept un minim necesar pentru reţinerea militar-politică a Rusiei în Europa de Est, care a devenit o prioritate pentru NATO după începutul crizei ucrainene în 2014".

"De remarcat faptul că Moldova este deseori menţionată de militarii americani de rang înalt când vorbesc despre "ameninţarea rusă". Astfel, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor Statelor Majore, Joseph Dunford, a declarat că printre acţiunile ruseşti pe arena internaţională el este deosebit de îngrijorat de "anexarea Crimeii, activităţile în estul Ucrainei, susţinerea Siriei, ameninţările în adresa Georgiei şi Moldovei", a spus expertul.

Potrivit lui, "strategilor militari occidentali nu le convine faptul că în Moldova nu există practic o armată capabilă, aşa că, prin stabilirea unei cooperări tehnico-militare şi prin exerciţii comune frecvente la care participă Moldova, republica se integrează treptat în spaţiul militar-politic comun al NATO".

"În acelaşi timp, Alianţa încearcă să ridice imaginea sa în ochii populaţiei din Moldova. După deschiderea Biroului de Legătură la Chişinău, au fost depuse eforturi pentru realizarea unor proiecte precum reciclarea pesticidelor. Aceasta s-a făcut pentru a schimba percepţia general negativă pe care o are majoritatea cetăţenilor moldoveni în privinţa NATO", a spus Deviatkov.

În opinia sa, "Republica Moldova devine parte a planurilor Occidentului în contextul confruntării militar-politice cu Rusia, iar acest fapt este văzut de militarii ruşi drept o provocare potenţială. Astfel, un răspuns simetric a fost a creşterea numărului de exerciţii GOTR în Transnistria".

"Care este interesul-cheie al autorităţilor moldoveneşti în apropierea lor de NATO? Cele mai probabil, este vorba de o modalitate bună de a exprima loialitatea faţă de SUA şi aliaţii săi", a spus expertul, adăugând că "Partidul Democrat are nevoie disperată de încrederea într-o astfel de loialitate din partea partenerilor occidentali, având în vedere că atât UE, cât şi elita politică din SUA are o atitudine critică faţă de autorităţile moldovene din cauza nedorinţei lor de a realiza reforme reale şi aspiraţia de a-şi menţine poziţiile politice prin orice mijloace, inclusiv prin manipularea alegerilor".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării