main logo
566

Expert: Chișinăul și Tiraspolul, neinteresate de rezolvarea conflictului

Moldova şi Transnistria nu prea sunt interesate de soluţionarea conflictului, iar nedorinţa lor de a rezolva conflictul este una destul de puternică, consideră, politologul transnistrean, directorul de programe al Institutului de cercetări socio-politice şi dezvoltare regională, Vera Tabak.

Expert: Chișinăul și Tiraspolul, neinteresate de rezolvarea conflictuluiExpert: Moldova și Transnistria neinteresate de rezolvarea conflictului

Potrivit agenţiei Infotag, într-un studiu ea a menţionat că "ştirea privind numirea lui Dmitri Kozak în funcţia de reprezentant special al preşedintelui rus pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Republica Moldova a ridicat de pe rafturile prăfuite ale memoriei noastre proiectul Memorandumului din 2003, cunoscut sub numele de "planul Kozak", transmite Știri.md

"Acest plan prevedea crearea Republicii Federale Moldova, cu împuterniciri extinse pentru Transnistria în calitate de subiect al federaţiei. O prevedere importantă a Memorandumului a fost înţelegerea privind amplasarea pe teritoriul statului comun a forţelor ruse de menţinere a păcii, pentru o perioadă de tranziţie, până la demilitarizarea completă. Semnarea Memorandumului nu s-a produs în ultimul moment, după discuţiile preşedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, cu ambasadorul american. Nu este greu de ghicit că piatra de poticnire a fost punctul referitor la prezenţa militară rusă. Ulterior, această versiune a fost confirmată de fostul şef al Misiunii OSCE în Moldova, William Hill", a spus expertul.

"Odată cu alegerea "preşedintelui prorus" Igor Dodon, s-ar părea că în situaţia regională se observă din nou perspectivele unor posibile înţelegeri. Dar speranţele iluzorii de stabilire a unei atmosfere de încredere între Chişinău şi Tiraspol, legate de personalitatea acestui politician moldovean, au devenit în curând zadarnice. Dodon nu a reuşit să se opună noii runde de măsuri antitransnistrene. Totodată, el a fost practic exclus din procesul de negocieri dintre părţi", a spus Tabak.

Ea a remarcat că "Rusia înţelege acest lucru, dar îşi dă seama foarte bine că, la momentul actual, în afară de Dodon, Moscova nu are omologi reali în Moldova; din toate relele pe care Moldova le-a putut demonstra Rusiei, Dodon s-a dovedit a fi răul cel mai mic".

"Acum, orice discuţii despre posibilitatea orânduirii federale sunt analizate cu atenţie în Transnistria. Faptul că republica nu este recunoscută politic permite elitelor locale să menţină ferm puterea asupra poporului. Ambiguitatea situaţiei este legată de faptul că Tiraspolul poate că ar fi gata să facă concesii, dacă ar putea negocia pentru sine condiţiile cele mai favorabile într-o Moldovă federativă. O altă problemă este că astăzi nu are cine negocia interesele poporului transnistrean. Elita de la guvernare este reprezentată de o singură forţă politică, ale cărei interese principale sunt în majoritate economice şi, în ultimă instanţă, sunt legate de necesităţile oamenilor", a spus expertul.

Potrivit ei, "în Moldova, de asemenea, se tem să vorbească despre federaţie, din cauza nedorinţei autorităţilor de a consolida cooperarea cu Rusia în detrimentul intereselor şi angajamentelor sale europene, deoarece prietenia cu Moscova va întoarce din Moldova donatorii străini care oferă asistenţă financiară".

"Ceea ce Dodon nu a reuşit să facă la nivel local se pare că va trebui să fie pus în aplicare la nivelul reprezentantului regional al Rusiei, Dmitri Kozak. Această versiune are mulţi adversari, în primul rând chiar în Transnistria. Astăzi, nedorinţa Moldovei şi Transnistriei de a rezolva conflictul este foarte puternică. În viitorul apropiat vom afla ce strategie va lua Rusia, ţinând cont de această lipsă de dorinţă", a concluzionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării