main logo
377

Expert: Chişinăul poate fi mediator în negocierile Moscova-Kiev

Chişinăul poate deveni un mediator universal în negocierile dintre Moscova şi Kiev în privinţa gazului, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban.

Expert: Chişinăul poate fi mediator în negocierile Moscova-Kiev

Potrivit agenţiei Infotag, el a subliniat în studiul său că, "în condiţiile actuale, Kievului şi Moscovei le este extrem de greu să negocieze direct: părţile îşi pun unei alteia precondiţii prea rigide, adesea imposibil de realizat, iar fiecare afirmaţie pe tema gazului, venită din partea reprezentanţilor Rusiei şi Ucrainei, este analizată acasă minuţios referitor la "trădarea intereselor naţionale", iar acest lucru exclude practic posibilitatea de manevră şi de compromis", transmite Știri.md.

"În acest moment, în Moldova a apărut un guvern de coaliţie de "armonie geopolitică", creat de blocul proeuropean ACUM şi de socialiştii proruşi. Maia Sandu şi Igor Dodon au împărţit raţional domeniile de responsabilitate: prim-ministrul este apreciată în Europa şi se bucură de o loialitate deschisă din partea liderilor UE. Igor Dodon menţine monopolul asupra contactelor cu Moscova. Astfel, actuala conducere a Republicii Moldova, în tandem, poate comunica în principiu cu oricine în Europa. Totodată, Moldova menţine relaţii bune cu Ucraina şi, judecând după întrevederea optimistă dintre Zelenski şi Sandu, le poate consolida şi mai mult", susţine analistul politic. 

Potrivit lui, "datorită acestei situaţii, Chişinăul poate deveni un mediator universal în pregătirea negocierilor în privinţa gazelor".

"Moscova poate să nu comunice principial cu administraţia lui Zelenski, dar poate transmite Kievului anumite mesaje prin lanţul Dodon-Sandu-Zelenski. Uniunea Europeană nu poate exercita prea multă presiune asupra Kievului în probleme de menţinere a tranzitului, dar îşi poate transmite doleanţele prin aceleaşi canale - prin Chişinău. De remarcat că autorităţile moldoveneşti au un motiv ideal de a fi mediator în problema gazelor: dacă tranzitul se opreşte, Moldova nu va evita problemele, de aceea liderii moldoveni pot participa în continuare "legal" la negocierile privind problema gazelor naturale", a spus Ceban.

În opinia sa, "astăzi, Chişinăul are o şansă reală şi chiar unică de a deveni un actor independent în geopolitică regională".

"Fiind dezbinată după preferinţele geopolitice ale societăţii, împovărată de bagajul problemei transnistrene, încă de la prăbuşirea URSS Moldova nu a putut pretinde nici măcar la ambiţia de a fi un jucător de sine stătător în politica externă cu propria pondere şi autoritate. 

Astăzi, Chişinăul are o astfel de şansă, iar dacă noua guvernare a ţării va putea profita de aceasta, succesul în negocierile privind gazul poate consolida nu numai actuala coaliţie de guvernământ, ci şi consensul pe care cei trei "mari actori" au reuşit să-l atingă în baza exemplului Moldovei. Contribuţia Chişinăului în menţinerea tranzitului prin Ucraina poate fi convertită într-o reducere a preţului la gaze, ceea ce este pe deplin justificat în spiritul scopurilor oficiale a le vizitelor lui Igor Dodon la Moscova", a concluzionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării