main logo
1931

Expert: Cadoul lui Erdogan în Moldova ridică multe semne de întrebare

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan ar fi dăruit guvernului de la Chișinău două autovehicule blindate de combatere a violențelor în timpul demonstrațiilor de stradă.

Expert: Cadoul lui Erdogan în Moldova ridică multe semne de întrebare

Citat de presă, Erdogan a spus la Comrat că vehiculele, de fabricație turcească, au fost oferite Ministerului de Interne, transmite Știri.md cu referire la Europa Liberă.

În contextul politic de la Chișinău, cadoul liderului de la Ankara pentru guvernarea moldoveană ridică mai multe semne de întrebare, crede comentatorul Mihail Sirkeli, președintele Centrului Piligrim-Demo din Comrat. 

În primul rând, pentru că au rămas câteva luni până la alegerile parlamentare, în al doilea rând, pentru că reputația forțelor de ordine a fost compromisă la finele lunii august, când zeci de protestatari ai mișcării de rezistență ACUM au fost luați pe sus de oamenii legii.

Apărători ai drepturilor omului au reproșat polițiștilor că ar fi aplicat nejustificat forța în raport cu protestatarii.

„Turcia pare a fi gata să ofere Republicii Moldova echipament cu ajutorul căruia regimul să poată combată demonstrațiile în masă, altfel spus, pentru încălcarea drepturilor, și anume a dreptului la întrunire. Înțeleg că anume acesta este scopul celor două vehicule TOMA, destinate suprimării revoltelor stradale. Se pare că autoritățile din Republica Moldova se pregătesc de asemenea posibile scenarii, iar acest lucru ar avea legătură cu apropiatele alegeri parlamentare. Acest cadou este foarte bun pentru regim, nu însă pentru țară și cetățenii săi.”

În ce privește declarația președintelui Igor Dodon că Turcia ar fi un partener strategic al Republicii Moldova, aceasta nu ar trebui trecută cu vederea, crede Mihail Sirkeli. Și asta pentru că Turcia este cunoscută inclusiv pentru încălcarea frecventă a drepturilor omului, prin urmare, sprijinul unui asemenea stat este mai degrabă îndoielnic și periculos pentru Republica Moldova, crede președintele Centrului Piligrim-Demo din Comrat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării