10 oct, 2019 14:17
154
1
Expert: Ar fi o prostie să nu mergi la vot. Alegerile pot schimba totul
10 oct, 2019 14:17
154
1

Prin vot se poate schimba totul, iar ultimele alegeri parlamentare din Moldova au arătat acest lucru.

Foto: știri.md

Această formulă funcţionează atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, susţine analistul politic Alexei Tulbure.

Potrivit agenţiei Infotag, el a amintit joi, pe facebook, că, "acum un an, mulţi puneau la îndoială faptul că în Moldova se poate schimba ceva prin vot", transmite Știri.md.

"Clanul mafiot al lui Plahotniuc a capturat întregul stat, inclusiv organele responsabile de desfăşurarea alegerilor, au profanat acest exerciţiu democratic. Alegerile parlamentare din 2014 nu puteau fi numite libere şi corecte. 

Cu toate acestea, chiar şi în condiţiile unui stat capturat, în condiţii de utilizare maximă a resurselor administrative, financiare şi mediatice, Partidul Democrat a pierdut alegerile parlamentare", a subliniat expertul.

Potrivit acestuia, "în mod tradiţional, participarea la alegerile locale este mai mică decât la cele parlamentare, întrucât cetăţenii nu consideră că autorităţile locale sunt importante şi nu cred că prin vot se poate schimba ceva".

În opinia expertului, administraţia locală este "cea mai importantă în ţară, pentru că se află aproape de alegători, cu care interacţionează zilnic şi ajută la rezolvarea celor mai stringente probleme".

"Participarea noastră la alegeri ne oferă dreptul direct de a cere aleşilor locali să-şi îndeplinească promisiunile electorale. Şi deja am văzut cât de importantă este exercitarea controlului şi a presiunii asupra autorităţilor şi după alegeri. 

Mai mult chiar, de această dată este important să-i alegem pe cei mai buni, pentru că există speranţa că descentralizarea, extinderea atribuţiilor administraţiei locale, despre care s-a vorbit atâta în Moldova, se va produce. 

Atunci autorităţile locale vor putea rezolva multe probleme pe loc, fără a coordona fiecare pas cu Chişinăul. Ar fi o prostie să nu mergi la vot şi să nu încerci să alegi profesionişti la nivel local. 

Schimbările trebuie să înceapă de jos, odată cu îmbunătăţirea vieţii în satele şi oraşele noastre. Iar fără aleşi locali sinceri, deştepţi şi pregătiţi, va fi foarte dificil să facem acest lucru", a spus Alexei Tulbure.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter