main logo
937

Expert: Anul 2021 va fi unul crucial pentru democrația din R. Moldova

Cercetătorul media și autorul raportului pentru R. Moldova, Victor Gotișan, anticipează că anul 2021 va fi unul crucial pentru democrația din R. Moldova.

Expert: Anul 2021 va fi unul crucial pentru democrația din R. MoldovaFoto: știri.md

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Gotișan a menționat că acest fapt se datorează scrutinului parlamentar anticipat care va avea loc la 11 iulie, transmite Știri.md.

Potrivit cercetătorului media Victor Gotișan, se prevede o campanie electorală, cel puțin, la fel de murdară ca și cele trecute.

„Bunăoară, unele partide și politicieni vor da totul pentru a se asigura că rămân la guvernare, altfel ei își dau seama că vor risca cu capul, adică figurat vorbind, am în vedere de că sunt pasibili de procese penale, ei știu asta, iar pierderea imunității parlamentare sau politice de obicei duce la asta. 

Deci, mișcările tectonice, după cum ați văzut în ultimele zile, în politica din Republica Moldova au început deja și cum am putut vedea după evenimentele de pe scena politică din ultimele zile s-au început deja – crearea de blocuri electorale, surprinzătoarea apariție a unor personalități integre alături de liderii unor partide care ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește integritatea lor. 

Sau deshumarea politică, să spunem așa, figurat vorbind, a unor politicieni care au fost dați uitării demult. Deci, chiar cred că ne așteaptă o campanie electorală destul de murdară și de fiecare dată în ajunul campaniei electorale când spuneam noi anterior că nu se poate mai rău, probabil că ne vom convinge și de această dată că este loc de mai rău și de mai multă defăimare, dezinformare, atacuri sub centură și diabolizarea contracandidaților. 

Ceea ce însă mă bucură este că, odată cu această campanie electorală, cel mai probabil vom scăpa definitiv de elementul ăsta geopolitic care era anterior și a fost speculat la greu până în 2019. 

Pe de altă parte, cred că va apărea în avanscenă o nouă sperietoare și ea deja a început să-și facă loc, și anume unionismul, pe care vor specula foarte mult cei de stânga, practic, ofensiva în acest sens deja a apărut dacă vedem ultimele declarații ale liderului PSRM,” a menționat Victor Gotișan.

Totodată, Gotișan e de părerea că electoratul din R. Moldova începe să conștientizeze că e nevoie de politicieni și guvernanți care să le rezolve problemele, să le livreze reforme și să le facă viața mult mai bună, dar nu de populiști.

„Cum spuneam, în trecut Republica Moldova a fost prezentată oamenilor de către politicieni drept un fel de câmp de luptă dintre Est și Vest, dintre Rusia și Uniunea Europeană. Între timp, însă, oamenii s-au prins că asta este o sperietoare falsă și că nu e nici pe departe vorba de o ciocnire a Vestului cu Estul. 

Deci, electoratul oarecum începe să conștientizeze că e nevoie de politicieni și guvernanți care să le rezolve problemele, să le livreze reforme și să le facă viața mult mai bună, dar nu de populiști.

Sincer vorbind, oamenii deja au început a gândi critic și rațional unele lucruri, deci pe ei deja începe să-i intereseze cum și ce vor mânca mâine, pe ce drumuri vor merge peste o săptămână sau ce sistem social și medical vor avea când vor fi aleșii înaintați în funcții, dar nu discuții care dezbină, despre limbile vorbite, despre trecutul speculat de politicieni sau altele din astea, dar asta e numai de bine, ceea ce înseamnă că noi, de fapt, începem să ne maturizăm ca societate și ca stat. 

E adevărat că această maturizare are loc destul de încet, dar trebuie să înțelegem că democratizarea unei societăți este un proces care, vrem, nu vrem, e atins. Și da, tot binele urmează, eu sunt sigur de asta,” a mai menționat Gotișan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării