main logo
693

Expert american: Igor Dodon trebuie să descopere calea către Bruxelles

Ar fi foarte util ca Igor Dodon să descopere calea către Bruxelles, către Berlin, către Londra şi către Washington, consideră expertul Fundaţiei americane Jаmestown, Vladimir Socor.

Expert american: Igor Dodon trebuie să descopere calea către BruxellesFoto: stiri.md

Potrivit agenţiei Infotag, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, el consideră că "nu e necesar ca Republica Moldova să fie reprezentată în raportul cu Occidentul doar de un singur partid (blocul ACUM - "I."), nu este nevoie de un monopol al relaţiei, iar Igor Dodon spune că trebuie să avem relaţii la fel de bune şi cu Rusia, şi cu Occidentul", transmite Știri.md.

De asemenea, expertul consideră că relaţia Preşedintelui RM cu Rusia "începe să fie demonopolizată", lucru demonstrat de "vizita delegaţiei parlamentare la Moscova, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai coaliţiei actuale, care a fost primită şi de prim-ministrul Dmitri Medvedev, iar această primire Medvedev a contravenit protocolului".

"Participarea Partidului Socialiştilor la guvernare este, desigur, un interes al Rusiei. Interesul cel mai urgent al Rusiei a fost acela de a salva Partidul Socialiştilor din captivitatea lui Plahotniuc. PSRM era la un pas de a fi distrus de către Plahotniuc în eventualitatea unor alegeri anticipate. Rusia a intervenit în ultimul moment pentru a salva PSRM", consideră Socor.

Expertul consideră că "este în mod evident în interesul Republicii Moldova, în interesul stabilităţii şi al reformelor ca actuala coaliţie să continue cât mai mult timp".

Socor nu vede riscuri prea mari pentru coaliţie în legătură cu alegerile locale programate pentru 20 octombrie.

"Eu nu văd acest risc. Atât Igor Dodon, cât şi Maia Sandu au spus că au în vedere posibilitatea de a încheia un acord de neagresiune pentru perioada alegerilor locale, un acord potrivit căruia aceste două componente ale coaliţiei de guvernământ nu s-ar ataca reciproc şi, mai ales, nu s-ar ataca pe subiecte de ordin identitar, lingvistic, istoric, geopolitic ş.a.m.d. Aceasta ar fi o parte componentă a eventualului acord, iar cealaltă parte propusă, mai ales de domul Dodon, ar fi aceea ca oraşe, raioane şi localităţi în care un partid dintre cele două obţine primul loc să se coalizeze cu celălalt partid pentru perioada guvernării la nivel local, deci un fel de reproducere a coaliţiei la nivelul central. Cred că această idee este foarte bună. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de continuitate, are nevoie de liniş ;te pentru continuarea reformelor, nu avem nevoie de sindromul alegerilor permanente", a conchis expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării