main logo
592

Expert american: Calitatea Moldovei de membru al CSI, dezavantajoasă

Moldova nu are niciun beneficiu de la calitatea de membru al CSI. După cum transmite Infotag, această opinie a fost exprimată de expertul american Vladimir Socor, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Expert american: Calitatea Moldovei de membru al CSI, dezavantajoasăFoto: timpul.md

"Preşedintele Maia Sandu şi actualul Guvern al Republicii Moldova speră să obţină beneficii din participarea la CSI.

Dar până acum Rusia nu a acordat Republicii Moldova niciunul dintre beneficiile de care se bucură, în teorie, statele membre ale CSI.

Există o zonă de comerţ liber între Republica Moldova şi Rusia sub umbrela sau sub acoperământul Tratatului CSI.

Totuşi, Rusia a închis piaţa ei în cea mai mare parte, nu în totalitate, dar în cea mai mare parte pentru produsele agricole şi de altă natură din Republica Moldova", a spus expertul, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Potrivit acestuia, Moldova nu va câştiga nimic nici dacă iese din CSI, nici dacă rămâne în organizaţie.

Totuşi, în opinia sa, atunci când se ia o decizie, este necesar să se ţină cont de starea de spirit a alegătorilor şi de posibilele consecinţe în contextul electoral.

"În cazul în care Republica Moldova s-ar retrage din CSI, care ar fi implicaţiile de politică internă din Republica Moldova? Guvernarea (Partidul "Acţiune şi Solidaritate" - "I".) trebuie să cântărească foarte atent dacă, făcând acest gest, ieşind din CSI, ar pierde în mod substanţial voturi în alegerile din Republica Moldova.

Eu nu am răspunsul, dar oricare pas trebuie cântărit, având în vedere şi acest considerent.

Noi dorim ca această guvernare să rămână la putere timp de cel puţin două legislaturi, Republica Moldova are nevoie de această continuitate la guvernare pentru a duce la bun sfârşit reformele abia începute, ele nu pot fi duse la bun sfârşit într-un singur termen legislativ.

Deci, trebuie să cântărim foarte atent unde pierde şi unde câştigă guvernarea pe plan intern în termeni electorali prin retragerea eventuală din CSI", a spus Socor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării