main logo
862

Expert: Acum va bloca proiectele lui Dodon privind Transnistria

Blocul ACUM va bloca proiectele Preşedintelui Igor Dodon privind reintegrarea Transnistriei, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Isaenco.

Expert: Acum va bloca proiectele lui Dodon privind TransnistriaFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat în studiul său că, "dacă am rezuma toate declaraţiile premierului Maia Sandu şi ale ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, devine clar că blocul de dreapta din Moldova nu este pregătit să facă din problema transnistreană o prioritate şi să o includă în agenda Guvernului", transmite Știri.md.

"Cu Igor Dodon situaţia este inversă. În august-septembrie, după vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi declaraţiile făcute de acesta referitoare la depozitele de muniţii de la Cobasna, Preşedintele moldovean abordează iarăşi activ problema "dialogului serios" cu Tiraspolul. Dodon propune publicului o anumită idee "nefederativă" de "autonomie mare". Aceasta înseamnă că, pentru prima dată după acele imagini video din oficiul lui Plahotniuc, aparatul preşedintelui testează opinia publică şi tendinţele în tabăra aliaţilor. Pentru Igor Dodon este important să înţeleagă atitudinea partenerilor faţă de agenda transnistreană, întrucât retorica şefului de stat la Adunarea Generală a ONU din Statele Unite de la sfârşitul lunii va depinde de aceasta", consideră expertul.

Potrivit lui, o astfel de evoluţie a evenimentelor nu se convine deloc blocului ACUM, sarcina principală a consilierilor săi politici fiind de a "îngheţa" discuţiile politice despre soluţionarea transnistreană".

Potrivit acestuia, "forţele prooccidentale dominante în Moldova, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, nu vor accepta niciodată un plan de reglementare în care Transnistria primeşte drepturi politice reale în Moldova".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării