main logo
545

Expert: Activitatea Parlamentului actual va rămâne în istorie prin decizii dubioase

Activitatea Parlamentului de legislatura a XX-a va rămâne în istorie prin decizii dubioase, netransparenţă şi pierderea încrederii din partea partenerilor europeni.

Expert: Activitatea Parlamentului, în istorie prin decizii dubioase

De această opinie e expertul de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Ion Tăbîrţă.

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat într-un studiu că „actualul legislativ a trecut prin mutaţii politice spectaculoase, funcţionalitatea lui cunoscând trei etape de bază", transmite Știri.md.

„Prima etapă este anul 2015, când activitatea legislativului s-a caracterizat printr-o instabilitate politică, care a afectat întregul proces politic şi s-a resimţit pe fundalul furtului miliardului. A fost un an al căderilor de guvern, a guvernelor scurte sau interimare. Au fost două guverne instituite", a spus el.

Potrivit expertului, odată cu căderea Guvernului Streleţ, ca urmare a arestării liderului PLDM, Vlad Filat, s-a intrat în cea de a doua perioadă, cea de tranziţie de la formula Alianţei pentru Integrare Europeană la guvernarea solitară a PDM, datorită traseismului politic al deputaţilor de la PLDM şi PCRM.

„Anul 2016 a fost unul al stabilizării politice. Guvernarea condusă de PDM, împreună a PL, a reuşit să stabilizeze situaţia politică din Moldova şi să restabilească parţial încrederea partenerilor de dezvoltare prin semnarea unui acord cu FMI. Însă în 2017, guvernarea în mod solitar a fost asumată de către PDM, care şi-a majorat numărul de deputaţi în Parlament de la 19 la peste 40. După schimbarea de către PDM, împreună cu PSRM, a sistemului electoral, s-a început deteriorarea continuă a relaţiilor Chişinăului cu UE, traiectoria politică aleasă de către guvernare provocând discuţii privind evoluţia democratică a Republicii Moldova", a spus expertul.

Potrivit lui, „în anii 2017-2018, Parlamentul a luat o serie de decizii cu caracter politic contestate în societate". Este vorba de schimbarea sistemului electoral în ciuda opiniei contrare a Comisiei de la Veneţia.

„Tot atunci au fost adoptate proiecte de legi care nu vin să aducă lumină în elucidarea delapidărilor din sistemul financiar-bancar şi nu vin să lupte cu eradicarea corupţiei mari, ba din contra, pot duce la perpetuarea acestor fenomene. Aici ne putem referi la acordarea cetăţeniei prin investiţii, dar şi la amendamentele fiscal-bugetare - amnistia fiscală şi schimbarea politicii de impozitare", a spus expertul.

Potrivit lui, „pe ultima sută de metri", actualul Parlament a mai adoptat o serie de legi menite să facă cât mai comode instituţiile statului în favoarea actualei guvernări.

„Este vorba de organizarea referendumului în ziua alegerilor şi iniţiativa legislativă ca prima şedinţă a viitorului Parlament să fie condusă de actualul preşedinte al legislativului, şi nu de decanul de vârstă, cum era până în prezent", a precizat el.

Ion Tăbârţă a spus că actualul Parlament a acumulat mai multe „bile negre" decât „albe".

„O problemă majoră este că şi-a redus din reprezentativitate ca urmare a traseismului politic, care a denaturat votul popular din 30 noiembrie 2014. Actualul Parlament a schimbat regulile jocului întregului proces politic cu scopul de "a-şi netezi terenul" pentru a se menţine la putere şi după următoarele alegeri parlamentare. Încă o problemă este că actualul Parlament a votat o serie de legi politice contestate şi economice netransparente, care provoacă multe semne de întrebare. Legile au înrăutăţit relaţiile cu partenerii de dezvoltare şi pun la îndoială viitoarea traiectorie politică democratică a Republicii Moldova" susţine expertul.

În opinia sa, „următorul legislativ, în funcţie de culoarea politică a guvernării, fie va trebuie să facă o anumită regulă în mai multe decizii votate de actualul Parlament, fie va continua traiectoria actualilor aleşi ai poporului".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării