main logo
376

Expert: 30 de zile pentru campania electorală, insuficiente pentru unele partide

Anumitor partide le sunt suficiente cele 30 de zile pentru campania electorală, susţine directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), analistul politic Igor Boţan.

Expert: 30 de zile pentru campania electorală, insuficiente

Solicitat de reporterul agenţiei Infotag să comenteze stabilirea de către Comisia Electorală Centrală a datei de 25 ianuarie pentru începerea campaniei electorale, expertul a menţionat că „acest pas al CEC corespunde modificărilor făcute în legislaţia electorală", transmite Știri.md.

„Problema este că anumitor candidaţi termenul de 30 de zile le va fi suficient, iar altora - nu. Unele partide active se vor axa pe problema referendumului (privind reducerea numărului de deputaţi şi introducerea mandatului imperativ - "I."), pe reformele întreprinse şi schimbările pozitive. Alţii vor fi nevoiţi să desfăşoare campania electorală doar în cadrul perioadei fixate", a spus expertul.

El a menţionat că „există întrebări şi referitor la termenul limită de depunere a documentelor pentru înregistrare, care, la fel, este stabilit cu 30 de zile înainte de alegeri (24 ianuarie)".

„Nu se poate exclude că vor exista candidaţi care vor depune documentele în ultimul moment şi aici trebuie să ţinem cont de faptul că organele electorale au încă şapte zile la dispoziţie pentru a le verifica", a spus Boţan.

Comentând posibilitatea instituţiilor responsabile de a tergiversa intenţionat înregistrarea unor candidaţi, folosind aceste şapte zile, expertul a remarcat că "este complicat să prognozezi un astfel de scenariu, dar există posibilitatea ca nu toţi candidaţii să poată începe campania în 30 de zile".

Anterior, campania electorală pentru fiecare candidat începea imediat după înregistrare, care, la rândul său, începea cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Însă în 2017, cu voturile deputaţilor Partidului Democrat şi Partidului Socialiştilor, a fost aprobat noul sistem electoral mixt, care presupune alte principii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării