main logo
1156

Examinarea sesizării fostului Partid Șor, sistată de Curtea Constituțională. Motivul

Magistrații Curții Constituționale au sistat procesul de examinare a sesizării depusă de parlamentarii fostului Partid Șor, aflat în proces de lichidare. Motivul e legat de înregistrarea unei parități de voturi între magistrați.

Examinarea sesizării fostului Partid Șor a fost sistată de CC

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Curtea Constituțională a sistat procesul de examinare a sesizării depusă de membrii fostului Partid Șor care au susținut că modificările Codului Electoral, care interzic conducerii formațiunii să candideze la alegeri pe o perioadă de la trei la cinci ani, sunt neconstituționale. Urmare a deciziei de astăzi a instanței, procesul nu va fi reluat, iar normele contestate rămân în vigoare, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

Președintele CC, Nicolae Roșca a anunțat că au fost două voturi pentru admiterea sesizării și alte două pentru respingerea ei. Astfel, procesul privind controlul constituționalității prevederilor art. 16 alin. 2 lit. e din Codul jurisdicției constituționale a fost sistat.

„Curtea Constituțională a constatat o paritate de voturi la adoptarea hotărârii. Examinarea constituționalității prevederilor se sistează”, se arată în hotărârea adoptată de CC.

La ședința din săptămâna trecută reprezentanții partidului Șor, scos în afara legii au cerut recuzarea președintelui Curții Constituționale, Nicolae Roșca, prezent la examinarea sesizării.

Cererea de recuzare a fost respinsă. Și asta pentru că dacă Nicolae Roșca va fi recuzat, ședința nu va fi deliberativă, la ședință rămânând doar trei judecători.

CONTEXT. Pe 31 iulie, deputații au aprobat în a doua lectură un proiect de lege prin care, membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. 

Ulterior, cinci deputați aleși pe lista Partidului Șor, scos în afara legii, au contestat la Curtea Constituțională modificările legislative care interzic persoanelor din conducerea formațiunii să candideze la alegeri, într-o perioadă de la trei până la cinci ani. Sesizarea a fost semnată de deputații Vadim Fotescu, Reghina Apostolova, Marina Tauber, Denis Ulanov și Petru Jardan.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării