main logo
495

Ex-vicepremier: Nu există precondiții pentru invazia Rusiei în Moldova

Nu există condiţii prealabile pentru o invazie directă a Rusiei în Moldova la ora actuală, dar vulnerabilitatea Chişinăului la ameninţările hibride ruseşti rămâne ridicată.

Ex-vicepremier: Nu există precondiții pentru invazia Rusiei în MoldovaFoto: Radio Chișinău

După cum transmite Infotag, această opinie a fost exprimată ieri în cadrul telemaratonului "Ucraina vorbește" de fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, transmite Știri.md.

"La această etapă, cel puţin în viitorul previzibil, nu există condiții prealabile pentru o invazie militară directă. În același timp, Rusia încă mai are pârghii de presiune, în primul rând energetice", crede el.

Printre astfel de pârghii, Flenchea a menţionat "soarta neclară a contractului cu Gazprom, care poate fi reziliat în orice moment", precum şi faptul că "circa 70% din energia electrică consumată de Moldova este produsă în Transnistria controlată de Rusia".

Potrivit acestuia, statutul de candidat la UE primit recent de Moldova, deşi este foarte important, nu va modifica ambițiile Moscovei cu privire la Chișinău.

"Pentru că trebuie de reieșit din ambițiile pe care le are o anumită persoană - Vladimir Putin. Iar sensul lor este refacerea URSS, într-o formă sau alta. Repet şi subliniez că vorbim despre ambiții, nu despre planuri... Dar şi acestea sunt periculoase, pentru că realizarea lor este destul de imprevizibilă", consideră Flenchea.

Referindu-se la potențialul de apărare al Republicii Moldova, el a spus că "vorbim mai mult despre slăbiciune militară decât despre putere".

"Rusia n-a fost niciodată considerată de Moldova drept un potenţial adversar. Iar sprijinul de apărare pentru Moldova din partea UE se limitează la echipamente neletale, astfel că Republica Moldova va continua să fie echipată cu arme sovietice", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării