main logo
1440

Ex-spion: Dacă Rusia și Tiraspolul vorbesc despre provocări, ei le pregătesc

Fostul spion KGB Serghei Jirnov a declarat într-un interviu că Moscova reprezintă o ameninţare reală la adresa Republicii Moldova.

Ex-spion: Dacă Tiraspolul vorbește despre provocări, ele se pregătescFoto: lanouvellerepublique.fr

Fostul ofiţer menţionează că Rusia foloseşte fugarii din Republica Moldova pentru destabilizarea situaţiei interne de la Chişinău.

TVR Moldova: Domnule Serghei Jirnov, vă mulțumim pentru această posibilitate de a discuta cu dumneavoastră, am urmărit mai multe interviuri pe care le-ați acordat și spuneați că îl cunoașteți personal pe Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. Chiar și acum, în multe sondaje de opinie din Republica Moldova, el este perceput ca unul dintre cei mai populari politicieni ai lumii. Din experiența dumneavoastră, ce reprezintă Vladimir Putin? Este un om de temut, un macho sau este doar o hologramă?

Serghei Jirnov: Vă mulțumesc pentru invitație, sunt bucuros să răspund întrebărilor. Nu pot să-mi dau mare importanță și să spun că sunt un mare prieten al lui Vladimir Putin, că am petrecut cu el foarte mult timp și îl cunosc din interior până la capăt, sunt oameni ca, de exemplu, Serghei Pugachov, care a comunicat și a lucrat cu el ani la rând. Eu doar m-am intersectat cu Vladimir Putin de câteva ori.

Prima dată în anul 1980, când el m-a interogat timp de peste două ore. Atunci el, în calitate de colaborator al KGB, a fost delegat la Moscova la Olimpiadă (n.r. - Jocurile Olimpice de vară 1980 au fost găzduite de Moscova), deși el lucra la Leningrad (n.r. - denumirea sovietică a orașului Sankt Petersburg), eu fiind student la MGHIMO am avut o discuție mai lungă pe telefon cu un francez, iar această discuție a părut suspectă conducerii centrului olimpic la care lucram eu și ei au chemat KGB-ul și pe mine m-au dus la centrală pentru interogatoriu, iar persoana care m-a interogat era Vladimir Vladimirovici Putin. Acesta a fost cel mai lung dialog dintre noi doi. 

Ceea ce mi s-a întipărit mie după cel dialog este faptul că Putin este un om gri (n.r. - persoană fără calități esențiale care nu poate fi deosebită dintr-o masă de oameni), mi s-a părut că este un carierist care își dorea să fie delegat la Moscova definitiv, să fie transferat în secția de spionaj și el, pe parcursul întregului nostru dialog, a încercat să facă orice pentru a mi se intenta un dosar penal pentru a mă face fie spion, fie disident, ceea ce din păcate nu i-a reușit. 

Dar mi s-a întipărit că este un om lipsit total de scrupule, pe care nu-l interesează ce îi povesteam eu, care era de fapt situația, pentru el era principial să se afirme în fața conducerii, să mai primească o stea (n.r. - un nou grad militar) sau să fie transferat cu serviciul la Moscova. 

Iată aceste concluzii cu trecerea anilor doar s-au întărit. Atunci când el a fost numit director FSB eu mi-am amintit de el, în perioada când Vladimir Putin a lucrat în Leningrad, noi ne-am mai intersectat o dată pentru câteva secunde, întâlniri demne de bancuri. Când a fost numit director al FSB și a participat în aventura președintelui Elțin și a familiei acestuia, care de dragul păstrării funcției și salvării președintelui de Impeachment, Putin a realizat o operațiune specială împotriva fostului procuror general al Federației Ruse, Iuryi Skuratov (n.r. - Iuryi Skuratov a fost demis după un scandal sexual care a ajuns în presă) și el personal a adus acea casetă la Ostankino (n.r. - principalul centru de radio și TV din Rusia, acolo de unde transmit principalele canale de televiziune și radio). Atunci mi s-a confirmat definitiv că tot ceea ce credeam eu despre Vladimir Putin este real, deoarece de dragul de a face pe plac președintelui este gata să meargă la orice ilegalități.

Ca jurist, Vladimir Putin înțelegea că încalcă legea ceea ce a spus el atunci că Skuratov este criminal, deși în Constituția Federației Ruse există prezumția nevinovăției. Pentru el, o persoană care semăna cu procurorul general deja avea eticheta de criminal atunci când Putin a dus la televiziune acea casetă. Imediat după aceea, el a devenit succesorul lui Boris Elțin din fotoliul de prim-ministru, să nu uităm despre exploziile acelor blocuri de locuit din Moscova și Volgodonsk și în alte regiuni, apoi cum a devenit președinte a confirmat cine este Vladimir Putin.

El nu este nici pe departe un laureat al Premiului Nobel în domeniul fizicii, este un analist foarte slab, definitiv este o persoană cu capacități mijlocii. Apropo, pentru KGB el era o persoană care corespundea calităților necesare pentru un colaborator operativ, dar atunci când se destrăma URSS el a demonstrat o altă calitate a sa. Atunci când am intrat în serviciul KGB noi am depus un jurământ, unde am semnat că „dacă va fi nevoie pentru apărarea intereselor URSS ne vom da și viața”. Eu, din fericire, atunci eram într-o misiune în Franța și eram absolvit de acest jurământ, iar Vladimir Putin nu era absolvit, el se afla pe teritoriul Rusiei și, conform regulamentului, trebuia să-și ia arma din dotare și să meargă să apere PC și KGB. El nu a făcut acest lucru. 

Din punctul de vedere al legilor URSS, Vladimir Putin este un trădător. Acum când Vladimir Putin vorbește în fața unor băbuțe și moșnegei bolnavi despre restabilirea stalinismului, ne dăm seama că sunt doar vorbe, sunt minciuni. Putin nu este un restaurator al URSS-ului sau al comunismului, el iubește banii.

TVR Moldova: Domnule Jirnov, ați înțeles pentru Dvs. de ce lui Vladimir Putin i-a trebuit o invazie totală în Ucraina acum un an și dacă această decizie a fost doar decizia lui personală?

Serghei Jirnov: Eu pentru mine am înțeles. Apropo, despre aceasta am scris într-o carte pe care am editat-o în Franța, care aici a devenit bestseller. Ceea ce eu am înțeles este faptul că Putin și-a pus un obiectiv principal și câteva colaterale. Principalul obiectiv a fost o decizie exclusiv a lui Vladimir Putin, a fost o reglare de conturi personală între el și Ucraina, care de două ori i-a alungat marioneta sa, pe Viktor Ianukovici. 

Vladimir Putin l-a susținut pe Ianukovici personal în 2004, el ca șef de stat a mers pe teritoriul Ucrainei și le-a spus ucrainenilor că ei trebuie să-l aleagă pe Viktor Ianukovici în calitate de președinte. Ucrainenii nu au acceptat acest scenariu, Ianukovici a încercat să falsifice alegerile, populația Ucrainei nu a acceptat acest lucru, au ieșit pe Maidan, a fost organizat al treilea tur de scrutin pe care Ianukovici l-a pierdut. Putin a interpretat acest lucru ca pe o sfârlă geopolitică, pe care a ținut-o în minte și, fiindcă este un om foarte răzbunător, și-a spus sieși că eu cândva mă voi răzbuna pe această țară. 

A doua supărare a lui Putin pe Ucraina a fost atunci când, după ce Ianukovici a fost ales președinte, țara a avut de ales de a merge spre Europa, adică spre UE sau spre Rusia, și poporul și-a dorit integrarea cu UE, iar președintele Ianukovici voia cu Rusia și atunci populația a ieșit din nou pe Maidan și a avut loc a doua revoluție numită „Euromaidan” în 2014 și atunci Ianukovici a fost nevoit să fugă în Rusia la Putin. Iată aceste două evenimente politice au fost pentru Putin o mare dezamăgire la care a răspuns cu anexarea Crimeei în 2014 și declanșarea conflictului din Donbas. Trebuie să înțelegeți că niciun fel de separatiști în Donbas nu sunt, este o operațiune specială a Rusiei, acolo sunt trupe regulate ale Armatei Ruse, acolo sunt serviciile secrete ruse, o probă în acest sens este personajul numit „Ghirkin”, care este colonel FSB și care a venit în Donbas pentru a tulbura apele și toate discuțiile că ucrainenii vorbitori de limbă rusă s-au răsculat împotriva Kievului, care vorbește ucraineană, sunt invenții. 

Mai am și alte probe. De exemplu, un verișor de-al meu care nu are un loc de muncă stabil de sub Moscova a primit o ofertă să meargă în Donbas pentru a lupta. El a venit în Lugansk, unde i s-a dat un pașaport ucrainean și i s-a spus că deja ești ucrainean și lupți împotriva regimului de la Kiev. Iată în ce situație s-a trezit persoana, eu i-am spus tot ce cred despre acest lucru, iată o probă pe care eu o am, deoarece acest verișor al meu mi-a trimis și fotografii din Lugansk. De aceea, războiul declanșat în 2022 a fost o decizie personală a lui Vladimir Putin. Apropo, dovezi în acest sens au fost publicate recent și în presa americană, în care Serghei Lavrov a recunoscut că a aflat despre invazia totală în Ucraina la două ore ca aceasta să înceapă, iată ministrul de Externe al Rusiei află despre război cu două ore înainte.

Faptul că Vladimir Putin a fost informat de către Direcția 5 a FSB demonstrează că militarii au fost împotriva acestei aventuri. Acest lucru se confirmă prin faptul că, la 31 ianuarie 2022, general-colonelul Leonid Ivașov, fostul șef al Centrului de cooperare externă al Ministerului Apărării, din numele Uniunii ofițerilor ruși a trimis o scrisoare deschisă lui Putin unde scria că noi cunoaștem că doriți să porniți un război împotriva Ucrainei și în opinia ofițerilor aceasta este nu doar o prostie, dar și o crimă. Acolo mai scria că Armata Rusă nu este pregătită pentru război și acest război va fi pierdut, iar după înfrângere se va ajunge la dezmembrarea Rusiei și atunci ofițerii i-au cerut lui Putin să plece din funcția de comandant suprem. De aici înțelegem că Armata cunoștea, Statul Major cunoștea despre planurile lui Putin de a porni acest război și, prin intermediul lui Leonid Ivașov, și-au exprimat protestul deoarece generalii în funcție vă dați seama că nu puteau face acest pas. Unicul om care a insistat pe acest război este Putin.

TVR Moldova: Domnule Jirnov, primăvara trecută, Alexandr Lukașenko, fratele geamăn al lui Vladimir Putin în acest război, demonstra o hartă devenită virală unde erau niște săgeți care au devenit foarte cunoscute între timp, săgeți care arătau spre Republica Moldova. Din punctul Dvs. de vedere, credeți că Vladimir Putin planifica să intre și în Republica Moldova după ce ar fi luat Kievul?

Serghei Jirnov: Din păcate, da. Nu vreau să sperii telespectatorii dumneavoastră, dar consider că acest lucru este cunoscut în Moldova. Apropo, despre aceasta a vorbit și un general în lunile mai-iunie 2022, atunci când un general important din Rusia a spus că doresc să meargă cu operațiuni militare pe direcția Nikolaev-Odesa și după... Transnistria și Moldova. Acest lucru a fost confirmat nu doar de Lukașenko, care este un om destul de straniu, dar iată acest general al lui Putin a deconspirat adevăratele planuri pe care le are Statul Major rus, iar ultimele provocări în adresa Republicii Moldova, cu rachete care vă survolează spațiul aerian, care cad pe teritoriul dumneavoastră, faptul că au început discuții că Moldova va fi următoarea, propagandiștii lui Putin vorbesc despre aceste planuri, deci amenințarea este reală și ea trebuie tratată ca o amenințare serioasă. 

Unica problemă pentru Vladimir Putin este faptul că acea operațiune pe direcția Nikolaev-Odesa nu a avut loc. Datorită contraatacului ucrainean, rușii au fost nevoiți să se retragă să părăsească și Hersonul și să se retragă pe malul stâng al râului Nipru. De pe mare nu vă pot ataca deoarece ucrainenii îi pot lovi cu rachete, astfel corăbiile ruse nu se pot apropia de Moldova. În linii mari, Ucraina este scutul care vă protejează țara.

TVR Moldova: Apropo de Transnistria, recent MGB-ul (n.r. - așa-zisul minister al securității) de la Tiraspol a anunțat despre dejucarea unui atentat terorist planificat de SBU (n.r. - Serviciul ucrainean de Securitate). Acum o săptămână a fost o escală a unui grup de diversioniști în regiunea Breansk din Rusia. Există careva legături între aceste două evenimente?

Serghei Jirnov: Nu sunt chiar identice deoarece în regiunea Breansk erau oameni reali, cu adevărat ruși, care luptă de partea Ucrainei. Altă întrebare este cât de mult această incursiune a fost inițiativa lor proprie sau au fost manipulați de serviciile speciale putiniste. La Breansk seamănă a manipulare, deoarece pe 28 februarie Putin a ținut un discurs la Colegiul FSB, unde anunța despre posibile asemenea atacuri și peste trei zile ele au loc și imediat a venit reacția președintelui rus, iar din modul în care a venit această reacție era clar că el are informațiile pregătite din timp, unele dintre aceste informații nici nu corespundeau cu ce se petrecuse la fața locului. 

În ceea ce privește scenariul desenat de MGB-ul de la Tiraspol, aici este clar că este parte a acestui scenariu de a pune presiune pe Moldova, iarăși voi reveni la Colegiul ofițerilor superiori din FSB la care a participat Vladimir Putin și unde s-a anunțat despre „potențiale provocări, inclusiv în regiuni ca Transnistria”. Să știți că atunci când Rusia sau Transnistria vorbește despre potențiale provocări, fiți siguri că ei le pregătesc, deja este un lucru cunoscut cum se petrec aceste manipulări, se pun în gură lui Peskov (n.r. - purtătorul de cuvânt al președintelui rus) sau lui Zaharova (n.r. - purtătorul de cuvânt al MAE rus), iar dacă ei vorbesc despre aceasta, ei își pun planurile pe seama adversarului, iar dacă le-au anunțat public înseamnă că ei le-au și pregătit. 

TVR Moldova: Domnule Jirnov, de curând, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenki spunea că SBU a intrat în posesia unor documente care ar conține un plan al Moscovei de a pregăti scenarii pentru răsturnarea puterii politice de la Chișinău. Vreau să ne spuneți din experiența Dvs. de colaborator al KGB, cum pregătește și cum pune în aplicare astfel de planuri fosta dumneavoastră instituție?

Serghei Jirnov: FSB, fiind succesoarea KGB, are o istorie în spate în această privință, deoarece s-a ocupat cu asemenea planuri și aici nu poate fi vorba despre teorii ale conspirației, așa cum sunt de multe ori învinuiți jurnaliștii, că asemenea planuri serviciile secrete nu ar avea. Vă pot confirma că, fiind ofițer superior în KGB, departamentul ce viza spionajul extern, spionajul ilegal, pot confirma că acest serviciu se ocupa nu doar cu elaborarea teoriilor conspirației, dar erau înșiși conspiraționiști, adică puneau în aplicare aceste planuri. 

Existau planuri de răsturnare a puterii și ocuparea unor țări din Europa de Vest, în SUA, aceste planuri erau elaborate, se făceau pregătiri, antrenamente, erau grupe de diversioniști, în KGB de aceasta se ocupa Direcția 8, care se numea „Direcția de mobilizare”. În subordinea acestei Direcții erau și trupele cu destinație specială „Vâmpel” și misiunea lor era în cazul unor operațiuni militare să se ocupe de acțiuni diversioniste în interiorul statului adversar în Occident și SUA. Aceste lucruri sunt reale, există oameni reali, structuri reale, bugete alocate, cărți, instrucțiuni, antrenamente, toate acestea există în realitate. 

Într-un interviu anterior spuneam că o țară ca Franța poate fi paralizată pentru o săptămână de un grup de diversioniști de la 30 până la 50 de persoane, mai spuneam că sunt sigur că în Franța mai sunt depozite de armament care au fost făcute cu ajutorul Partidului Comunist francez. Se făceau depozite speciale unde erau puse explozibil, armament, aur, medicamente și chiar elemente de deghizare și chiar mâncare, aici fiind o problemă că, de exemplu, conservele era nevoie să fie schimbate uneori, dar pentru asemenea operațiuni se făceau pregătiri. Dacă mă întrebați despre asemenea pregătiri pe teritoriul Republicii Moldova, atunci eu cred că au fost, deoarece RSSM a făcut parte din URSS și asemenea depozite au fost pregătite și pe teritoriul Uniunii Sovietice pentru mișcările de partizani în caz de război. 

De aceea, eu admit că pe teritoriul țării dumneavoastră asemenea depozite pot exista și că cine este abilitat să le folosească au deja coordonatele, vorbim despre lucruri care pot fi reale. Unica lor problemă este lipsa unei granițe directe cu Rusia și prin spațiul aerian al Ucrainei nu vor putea trimite trupe aeropurtate și nici pe mare nu pot aduce trupe. Din acest punct de vedere, mijloacele de intervenție sunt limitate. 

Totuși, trupele de ocupație, fosta armată a 14-a a URSS, ei au anumite rezerve și pot să le folosească pentru destabilizarea situației politice, sociale din Moldova, nu este secret că sunteți o țară mică, cu armată slabă, iar în aceste circumstanțe nu este nevoie de un număr mare de oameni pentru a destabiliza în mod serios statul. De aceea trebuie să aveți o abordare serioasă, iar serviciile voastre speciale, Poliția, Armata, conducerea politică, trebuie să lucreze serios asupra pregătirii statului pentru asemenea situații.

TVR Moldova: Ați vorbit despre diversioniști, așa-numiții agenți adormiți. Din punctul Dvs. de vedere, în Moldova au mai rămas mulți asemenea agenți, mulți oameni au mai rămas loiali fostului KGB, acum FSB?

Serghei Jirnov: Îmi este greu să calculez deoarece URSS a murit în 1991, la fel și KGB. Eu nu sunt de părere că Rusia și FSB sunt succesoare de drept ale URSS și KGB, deoarece Putin este un oligarh care a pus pe primul plan relațiile capitaliste și el nu are nimic cu URSS, el a încălcat jurământul și eu mai glumesc că, dacă ar reveni acum Stalin, atunci Vladimir Putin ar fi împușcat ca trădător. Dacă vorbim despre posibilitatea ca în Moldova să existe oameni care sunt gata să-și sacrifice viața, să lupte în interiorul statului pentru niște interese rusești, putem admite că da. 

Deoarece anul trecut ați avut proteste în masă și anumite violențe, însăși existența Transnistriei demonstrează că există oameni care își fac anumite planuri, care cel mai probabil sunt niște invenții. Acești oameni trăiesc mai mult într-o lume virtuală, deoarece URSS nu va mai reveni niciodată și nici Vladimir Putin nu-și mai pune în plan restabilirea Uniunii. 

Dacă vă amintiți discursurile lui de la începutul invaziei totale din Ucraina, el critica URSS, pe Lenin că au creat acest stat Ucraina, acum el vorbește mai mult despre Imperiul Rus, dar din păcate există oameni care își doresc restabilirea Imperiului, iar acolo intrau și Polonia, și Finlanda, de aceea au pretenții teritoriale destul de mari. Cu toate acestea, trebuie să aveți o abordare serioasă față de aceste pretenții. Apropo, ucrainenii au avut aceleași probleme ca și voi, dar mult mai serioase. 

Nu este un secret că toți foștii colaboratori ai KGB au învățat în aceleași școli, ei au rămas într-un fel colegi, camarazi, iar conducătorii de astăzi ai structurilor de forță din Rusia sunt oameni din generația mea care încă se cunosc cu foștii colegi și acest lucru s-a văzut foarte bine în Ucraina, deoarece Hersonul a fost predat fără lupte, acolo a fost clară trădare nu doar din structurile armatei ucrainene, dar și din rândul SBU și al altor structuri de forță. Anul trecut, Vladimir Zelenski a fost nevoit să-l schimbe chiar pe prietenul său Ivan Bakanov, care conducea SBU, deoarece a înțeles că nu va putea face față luptei din interiorul SBU cu oamenii care lucrează pentru spionajul și contraspionajul rusesc. Am asistat chiar la lucruri paradoxale, deoarece în Ucraina este o uzină ce producea piese pentru elicoptere de luptă care ulterior bombardau populația Ucrainei. 

Iată că ucrainenii au înțeles acest lucru, doar în luna septembrie a anului trecut l-au arestat pe directorul acestei uzine, timp de nouă luni, cât Ucraina lupta cu Rusia, acea persoană își onora obligațiunile contractuale cu Forțele Armate ale Federației Ruse. Sunt sigur că și la dumneavoastră sunt careva lucruri ascunse, în structurile de stat cu siguranță sunt oameni care au trăit, au lucrat pe timpul URSS-ului, unii dintre ei au ieșit deja la pensie, dar totuși ei continuă să trăiască în Republica Moldova. Cu siguranță dețin careva informații, poate chiar secrete. Există unii care vorbesc deschis despre o apropiere de Moscova, alții o fac fățiș, dar sunt sigur că o asemenea agentură pe teritoriul țării voastre există. 

TVR Moldova: Totuși, asemenea operațiuni cum este destabilizarea sau răsturnarea puterii de stat necesită investiții majore, mulți bani. Cum finanțează Moscova asemenea „operațiuni speciale”, iertată să-mi fie expresia?

Serghei Jirnov: Din păcate, o să dezamăgesc deoarece așteptați că o să vă spun despre sume colosale. Sume mari de bani ar trebui pentru un stat ca SUA sau China, pentru o țară mare. Moldova este un stat mic și pentru a tulbura acolo apele, apropo având în coaste Transnistria, nu sunt necesare sume mari de bani, și este foarte ușor de organizat asemenea operațiuni, este suficient de găsit un grup de oameni activi. Trebuie să înțelegeți că societatea se împarte într-o majoritate pasivă, care doar stă pe margine și observă și se aliniază la un punct de vedere sau altul, și o minoritate activă care încearcă să influențeze într-o parte sau alta societatea. 

Iată de ce, pentru a înlătura puterea de stat, poate este nevoie de investiții mai mari, dar dacă privim exemplele de pe continentul african, uneori chiar o companie de militari bine pregătiți poate schimba destul de ușor puterea. Apropo, așa s-a întâmplat în Afganistan, după asaltul Palatului prezidențial care atunci era ocupat de către Hafizullah Amin, președinte care nu plăcea Moscovei. Asaltul a fost condus de către un general pe care eu îl cunoșteam personal, Drazdov Iurii, care ulterior în cărți a descris cum a fost executat acel asalt, au pierdut câțiva militari, dar în schimb i-au omorât pe toți care se aflau în acel palat prezidențial și-au reușit să-și instaleze propria marionetă în fruntea statului afgan. 

Ulterior, acest general a reușit să-l convingă pe Andropov (n.r. - Iuryi Andropov, șef al KGB în perioada URSS) să creeze această grupă „Vâmpel” care să se specializeze pe asemenea lovituri de stat. În 1992, acest grup a fost creat, iar ulterior, în anii 1991, pe vremea puch-ului, apoi în 1993, confruntarea între Administrația Elțin și Parlament, acest grup a fost scos din subordinea spionajului și trecut sub paravanul FSB-ului. Totuși, în cadrul Serviciului de Spionaj Extern a rămas un grup despre care nu există informații, dar apar unele date în presă despre ei, apropo, prin Siria. Nu exclud să existe diferite grupuri de diversioniști poate chiar și pe teritoriul Dvs., agenți adormiți, poate în Transnistria. Pentru un stat mic cu servicii speciale mai puțin numeroase și cu o armată mică este suficientă o campanie sau poate un batalion de oameni bine pregătiți pentru a duce la bun sfârșit o asemenea diversiune.

TVR Moldova: Mai avem și politicieni fugari, unii sunt numiți oligarhi care s-au ascuns în alte țări de justiția Republicii Moldova. Cât de convenabil este acest factor pentru Moscova?

Serghei Jirnov: Moscova profită la maximum de acest factor, deoarece anume acești oameni creează un contingent propice pentru Kremlin și mai ales pentru faptul că ei sunt cercetați penal, este normal ca ei să fie supărați pe Moldova și nutresc planuri de revanșă, de răzbunare. La fel s-a întâmplat și în 1917, în Rusia, atunci când imigranții din fosta armată țaristă nutreau planuri de restabilire a Regimului Țarist. O parte dintre ei au colaborat chiar și cu Germania Nazistă atunci când Hitler a mers împotriva URSS și spuneau că o fac deoarece sunt dușmanii lui Stalin. Cu siguranță, asemenea elemente sunt folosite, mai ales dacă privim exemplul Donbasului, Moscova a anunțat că nu e mâna ei, ci unii oameni din acea regiune s-au răsculat, iar Moscova doar îi susține. Sunt sigur că Moscova a căutat anumiți oameni care sunt din Moldova vorbesc limba statului și pot mima că nu sunt oamenii Moscovei, ci sunt niște factori locali care corespund preferințelor populației locale. Cu siguranță sunt folosiți în acest sens.

TVR Moldova: Ați vorbit despre riscuri hibride la adresa Republicii Moldova. În calitate de fost ofițer KGB, ce ați putea recomanda conducerii politice, pe ce să se concentreze pentru a diminua aceste riscuri pentru asigurarea păcii și integrității statului?

Serghei Jirnov: Toate aceste activități sunt cunoscute de către serviciile Dvs. secrete și de către politicieni, problema este dacă există resurse și putere pentru implementarea acestora. Trebuie să fie luată o atitudine serioasă față de opoziția prorusă din Republica Moldova, aceasta nu trebuie tratată doar ca forță politică ce are viziuni diferite. Republica Moldova a primit statutul de stat candidat la UE, iar aceasta înseamnă că sunteți un stat democrat, un stat democrat înseamnă o justiție independentă care nu permite încarcerarea unei persoane doar pentru faptul că este suspectată de ceva ca pe timpul lui Stalin. Anume aceasta este cea mai mare provocare pentru Republica Moldova, pe de o parte să devină un stat democrat, iar pe de altă parte cum să se lupte eficient cu riscurile la adresa securității. 

Cea mai bună metodă de luptă cu o asemenea opoziție este ca ea să dispară, ceea ce este imposibil într-un stat democrat cum este Republica Moldova. De aceea, este necesară respectarea legii și, din păcate, legea de obicei este de partea bandiților deoarece ei nu acționează în conformitate cu legea, iar voi respectați aceste principii. De aceea, pentru Dvs. legea vă creează un cadru de acțiune, iar pentru bandiți acest cadru lipsește. Pentru agenții lui Putin, pentru diversioniștii lui și oamenii care îi sunt loiali și vor să înlăture democrația, aceste rame nu există, ei folosesc democrație pentru a-și atinge scopurile, apropo și radicalii islamiști din Occident folosesc democrația. Iată aceasta va fi o problemă destul de mare pentru puterea de la Chișinău. Din punct de vedere tehnic, eu cred că aveți specialiști destul de profesioniști care cunosc metodele de luptă cu asemenea elemente și știu ce trebuie să facă. Iar din punct de vedere legal și democratic, lucrurile sunt mai complicate.

TVR Moldova: Domnule Jirnov, și ultima întrebare. Ce viitor ar trebui să-și aleagă Republica Moldova și care va fi soarta regimului separatist din regiunea transnistreană după finalizarea războiului din Ucraina, care, eu sper, și dumneavoastră la fel, că se va încheia cu victoria Kievului?!

Serghei Jirnov: Pentru mine Putin a pierdut de la început, cel puțin din punct de vedere politic, chiar dacă el va face careva mișcări, va mai ocupa anumite teritorii, acest război nu-l va putea câștiga niciodată, deoarece Ucraina își apără propriul teritoriu, propriii cetățeni, democrația și astfel devine un stat cu adevărat european și, din punctul meu de vedere, viitorul Kievului este clar. Și în cazul Republicii Moldova văd același viitor și războiul lui Putin împotriva Ucrainei ajută și Republica Moldova, deoarece voi puteți vedea ce vă așteaptă dacă Putin va învinge, vedeți ce vi se poate întâmpla dacă Ucraina pierde războiul. Iată de ce aveți un aliat la est și un alt aliat la vest, care vă poate ajuta să rezolvați și problema transnistreană. Dacă, Doamne, ferește, cineva la Tiraspol ar încerca să organizeze anumite operațiuni militare împotriva Chișinăului, sunt sigur că ucrainenii o să vă sară în ajutor, ceea ce va fi corect pentru Moldova, pentru Ucraina și pentru Europa. 

Rolului negativ al regiunii transnistrene i-au rămas câțiva ani, poate chiar câteva luni. Acest lucru, cu siguranță, este înțeles și de cei de la Tiraspol, deoarece ei văd cum evoluează conflictul în Ucraina, cum se desfășoară istoria Donbasului, a Crimeei și cred că deja printre ei sunt tot mai puțini care sunt gata pentru o aventură pusă la cale de Moscova. Cred că situația poate fi rezolvată de la sine, deoarece aveți doi mari aliați: pe de o parte Occidentul, care s-a consolidat, și Ucraina, dar nu în ultimul rând România, care vă poate ajuta la nevoie în rezolvarea acestei probleme. Sperăm că istoria Transnistriei se va încheia cu lichidarea acestei răni rusești care a fost lăsată special de către Moscova pe teritoriul vostru.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării