main logo
5646

Ex-șeful SIS: După alegerile din Rusia ar putea urma o mobilizare totală

„Eu știu precis că, înainte de 24 februarie 2022, Moscova a dat indicații celor de la Tiraspol să stea liniștiți și să nu se manifeste cu nimic în susținerea Rusiei, absolut să nu vorbească, să nu întreprindă nimic pentru a nu face conflict cu Chișinăul. Ei trebuie să stea liniștiți și să aștepte ordinul de sus, la timpul potrivit”, a declarat Valentin Dediu, ex-director SIS.

Ex-șeful SIS: După alegerile din Rusia ar putea urma o mobilizare totală

„Acum situația este de altă natură, vedem cu regret că ajutorul din țările UE este mai mic și cu părere de bine au înțeles politicienii. Am văzut ultimele declarații, chiar și ale cancelarului Germaniei care a vorbit și foarte corect a spus că mai bine astăzi de cheltuit o sumă anumită ca pe urmă să nu fie necesar de cheltuit de 10 ori mai mult. Este îmbucurător faptul că unele state au ieșit cu inițiativa să predea tot arsenalul de muniții și armament pentru lupta în Ucraina. Eu cred că ucrainenii înțeleg destul de bine care este situația. Ca atare, Ucraina după populație este mai puțină decât Federația Rusă. Federația Rusă s-a pregătit de acest război de mulți ani, nu din 2021 sau 2022. Ei au pregătit muniții, armament și soldați”, a spus Valentin Dediu, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Ex-directorul SIS crede că până la alegeri nu va fi mobilizare în Rusia, iar după alegeri este posibil să fie anunțată mobilizarea totală sau parțială, fiind aduși mai mulți soldați pe frontul Ucrainei. 

„În ultimul timp, armata rusă are succese pe linia frontului pe anumite porțiuni. Există informația că ei vor face un atac, un efort mai puternic în partea de sud spre Nikolaev-Odesa. Prin urmare, acest moment poate să-i încurajeze pe cei din Tiraspol să se implice. Iată de ce Ucraina a ieșit cu inițiativa, avertizându-i să nu se implice. Asta este o avertizare mai mult politică, fiindcă cunoaștem destul de bine că regimul de la Tiraspol nu ia decizii de sine stătător. Noi trebuie să stăm cu ochii pe Tiraspol, să avem informații precise ce se întâmplă acolo și în orice moment trebuie să ajutăm Ucraina, să dăm informația necesară pentru a lua decizii”, a declarat acesta.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării