main logo
1412

Ex-președintele AȘM îi propune succesorului să-și dea demisia

Fostul preşedintele al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, îi propune noului preşedinte Ion Tighineanu să-şi dea demisia în legătură cu schimbarea guvernării în ţară.

Ex-președintele AȘM îi propune succesorului să-și dea demisia

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat în alocuţiunea sa la adunarea Academiei, transmite Știri.md

"Deoarece noul preşedinte al AŞM a fost ales sub presiunea PDM, el ar trebui, la fel, să se gândească să-şi anunţe demisia", a spus Duca.

El a recunoscut că a fost nevoit să-şi dea demisia sub presiunea autorităţilor, care au efectuat reforma Academiei şi instituţiilor de cercetare la discreţia lor. Academicianul a îndemnat autorităţile să aibă în vedere posibilitatea de a revizui rezultatele reformei pentru a readuce în subordinea Academiei instituţiile de cercetare care au fost subordonate Ministerului Educaţiei.

"În ceea ce mă priveşte, fosta guvernare m-a determinat să demisionez, fabricând dosare penale împotriva mea şi soţiei mele. În ultimii cinci ani, eu şi familia mea am fost şi suntem în continuare batjocoriţi şi supuşi unor atacuri agresive şi abuzive fără precedent. Calomniile şi minciunile, diseminate pe internet la peste 3.000 de nume, colegi, prieteni, oameni de ştiinţă din ţară şi din străinătate, au şifonat nu atât imaginea familiei mele, cât a comunităţii ştiinţifice şi îndeosebi a Academiei. M-a durut, dar nu m-am supărat, am iertat şi am considerat că acesta este riscul profesiei, riscul de a fi la conducere, povara bunătăţii noastre, cum spunea maestrul Ion Druţă", a declarat Duca.

El a subliniat că a fost atacat şi de foştii colegi de la AŞM, însă el pledează nevinovat în tot ce i se incriminează.

"Nu am dat ripostă celor trei contracandidaţi în campania electorală, chiar dacă aceştia mă atacau cu lovituri sub centură. Nu am dat replică foştilor guvernanţi, care mi-au fabricat dosar penal mie şi soţiei şi nici nu încerc să folosesc schimbarea guvernării pentru a mă face jertfă a regimului trecut. Noi încercăm să facem faţă situaţiei în pofida umilinţelor la care suntem supuşi şi încercăm să trăim cu speranţa unei justiţii echidistante şi obiective", a spus Duca.

Potrivit lui, unele clădiri şi terenuri care aparţineau anterior Academiei au fost privatizate imediat după ce aceste au fost transmise în balanţa ministerului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării