main logo
9238

Ex-președinte CC: Prin ce ajută diaspora la dezvoltarea R. Moldova?

Eu nu pot înțelege, prin ce contribuie diaspora la dezvoltarea economiei, agriculturii, construcția drumurilor, oprirea degradării satelor, îmbunătățirea sistemelor de educație, cultură și învățământ, reparația, etc.?

Ex-președinte CC: Prin ce ajută diaspora la dezvoltarea R. Moldova?Foto: curentul.md

Aceasta se întreabă fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, care consideră că moldovenii stabiliți cu traiul peste hotare nu ar trebui să voteze pentru președintele țării, transmite Știri.md.

"Personal, patru ani am deținut statutul de "șabașnic" - 1960-1964, lucrând în regiunea Omsk. Dar citind comentariile la mesajul d-lui V.Stepaniuc și privind participarea la TV-8, Jurnal-TV, și alte TV a unor persoane din așa numita diasporă din Italia, Germania, Anglia și alte state, unde locuesc deja de 20-25 de ani, împreună cu toți apropiații și rudele, nu pot înțelege, prin ce contribuie ei la dezvoltarea economiei, agriculturii, construcția drumurilor, oprirea degradării satelor, îmbunătățirea sistemelor de educație, cultură și învățământ, reparația ...etc, etc,etc. Au făcut ceva de folos societății pe parcursul anilor? Nimic. Cam ne-am săturat de atâtea sfaturi", spune Pușcaș.

Totodată, actualul președinte al Curții Supreme de Justiție se arată nedumerit de ce diaspora stabilită de ani buni împreună cu familiile lor peste hotare trebuie să decidă soarta R. Moldova. Pușcaș crede că legislația electorală trebuie revăzută, iar dreptul la vot să-l aibă doar moldovenii care au plecat peste hotare la lucrări sezoniere.

"Eu pot înțelege persoanele, care după căderea "cortinei de fier" au conștientizat noi realități. Dar nu-i pot înțelege pe cei care s-au mutat cu traiul în alte state. Socot necesară concretizarea legislației electorale. Dreptul de vot trebuie să aparțină tuturor cetățenilor RM care locuiesc permanent în Moldova și celor care muncesc peste hotare la lucrări sezoniere. Cei care s-au așezat cu traiul în alte state și s-au integrat în societățile statelor respective nu mai participă la dezvoltarea R. Moldova, cu atât mai mult nu participă la administrarea treburilor publice.

Noi, cei care zilnic ne ciocnim de diferite probleme, pe care tot noi trebuie să le rezolvăm, avem tot dreptul să cerem ca toți conaționalii noștri, indiferent de durata aflării lor peste hotare, să renunțe la războiul psiho-informațional, declanșat în RM de către opoziție cu participarea nemijlocită a lor, fiind folosiți ca un instrument agresiv împotriva poporului moldovenesc, dar mai concret, să se trezească și să-și determine statutul", a mai adăugat Victor Pușcaș.

Precizăm că și Igor Dodon a îndemnat cetățenii să meargă la vot în turul II al alegerilor, menționând că "să nu ne decidă soarta cei care nu sunt acasă".

Știri.md amintește că candidatul PAS, Maia Sandu a câștigat detașat alegerile din diasporă acumulând 70,12% din voturi, față de contracandidatul ei Igor Dodon, pe care l-au votat doar 3,65% dintre moldovenii din străinătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării