main logo
1486

Ex-președinte al CC, despre cei 4 candidați la funcția de judecător

Şansele ca la Curtea Constituţională (CC) să fie coagulată o componenţă „destul de bună” sunt reale.

Ex-președinte al CC, despre cei 4 candidați la funcția de judecătorFoto: tvrmoldova.md

De această părere este fostul preşedinte al CC, Alexandru Tănase, care s-a dat cu părerea faţă de persoanele selectate de Comisie în urma interviurilor pentru selectarea celor care vor fi puşi în funcţia de judecător constituţional, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md

„Am urmărit atent interviurile celor patru persoane selectate pentru funcţia de judecător la CC. Cu dna Liuba Şova am fost colegi mai mulţi ani la USM la Catedra de Drept Constituțional. Este o persoana cultă, integră şi principială, pasionată de dreptul Constituțional. Pe domnii Vladimir Grosu şi Eduard Serbenco am avut ocazia să-i cunosc din mai multe perspective, inclusiv în calitatea de reprezentanţi ai guvernului la CCM. Nu voi exagera dacă voi spune ca sunt printre cei mai străluciţi jurişti moldoveni (pe care îi cunosc eu). Aşa deci, există şanse reale ca la CCM să fie coagulată o componență destul de bună”, opinează Alexandru Tănase.

Totuşi, fostul preşedinte al CC spune că oricât de apropiat ar fi fost punctajul, Comisia ar fi trebuit să selecteze doi candidaţi, exact atâţia câţi se cer pentru a ocupa cele două funcţii, şi nu patru, aşa cum au fost selectaţi.

„Guvernul este o instituţie politică şi ia decizii politice în funcţie de preferinţele sale”, spune Tănase, în condiţiile în care Executivul va trebui să-i aleagă pe cei doi pe care îi va trimite la Curtea Constituţională, din cei patru selectaţi de Comisie.

Amintim că ieri s-a desfăşurat etapa de intervievare a celor 12 candidaţi care şi-au depus dosarele în concursul pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională din partea Guvernului.

În urma intervievărilor, Comisia a propus Guvernului pentru examinare numirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a următorilor candidaţi, menţionaţi în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut în concurs: Şova Liuba, Serbenco Eduard, Grosu Vladimir și Roşca Nicolae.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării