main logo
1264

Ex-premier: Kazahstan poate să joace un rol important pentru Moldova

Fostul premier Ion Chicu a avut ieri o întrevedere cu ambasadorul Kazahstanului în Republica Moldova, Almat Aidarbekov.

Ex-premier: Kazahstan poate să joace un rol important pentru MoldovaFoto: rusia.mfa.gov.md

În cadrul întrevederii, Ion Chicu a adresat un mesaj de felicitare ambasadorului în contextul aniversării a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Kazahstan, transmite Știri.md.

Ion Chicu a spus că Republica Moldova ar fi interesată în consolidarea cooperării comerciale în contextul evenimentelor regionale și provocările la care este supusă, mai cu seamă, în domeniul securității energetice. Or, Republica Kazahstan este una dintre cele mai bogate țări în ce privește rezervele de petrol și gaze naturale. 

De asemenea, s-a discutat despre oportunitățile de dezvoltare a unor relațiile economice bilaterale și sporirea potențialului de export prin diversificarea gamei de produse. 

"În acest context, Ion Chicu a amintit și de participarea companiilor kazahe în modernizarea Căilor Ferate din Moldova. Ex-premierul a mai amintit și despre proiectul de creare a 18 Platforme Industriale Multifuncționale (PIM) în raioanele republicii, care ar putea fi valorificate de către investitorii kazahi prin procesarea materiei prime agricole și exportul ei în țările asiatice.

Astfel, Ion Chicu a propus organizarea mai multor evenimente comune pentru reprezentanții mediului de afaceri, pentru a face un schimb de opinii privind avantajele Zonelor Economice Libere din Republica Moldova pentru investitorii străini. Cu atât mai mult că Republica Kazahstan are o experiență bogată în investiții, inclusiv în România", se menționează într-un comunicat PDCM.

La rândul său, ambasadorul Almat Aidarbekov a confirmat interesul țării sale pentru un dialog constructiv cu Republica Moldova, atât în plan comercial, cât și cultural. 

Reamintim că volumul comerțului bilateral în anul 2021 a constituit peste 30 milioane de dolari SUA (exporturile au constituit 14 milioane de dolari SUA, iar importurile – circa 16 milioane de dolari SUA). Iar cadrul juridic bilateral include 35 documente care reglementează cooperarea moldo-kazahă în diferite domenii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării