main logo
1966

Ex-ministru: Este începutul sfârșitului iluziei istoriei de succes

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, consideră că Alexandr Stoianoglo este unul dintre cei mai buni procurori generali din istoria țării.

Ex-ministru: Este începutul sfârșitului iluziei istoriei de succesFoto: știri.md

Potrivit lui, „curajul cu care apără Stoianoglo independența Procuraturii este de invidiat”, transmite Știri.md.

Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook:

„Astăzi m-am mai convins o dată, cu toate criticile care există în spațiul public, în mare parte vădit manipulatorii, Stoianoglo Alexandr este unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun PG din istoria RM.

Curajul cu care apără acesta independența Procuraturii este de invidiat. 

Da, anume independența Procuraturii e în joc și nu Stoianoglo. 

Iar jocurile politicului nu sunt în jurul lui Stoianoglo, dar în jurul Procuraturii.

Prin acțiunile sale, PG a deconspirat fața cu iz de dictatură a politicului, dar și nimicnicia politicienilor, care, de dragul unei pretinse „victorii” de scurtă durată (cu toate că această „operațiune” pe termen mediu, probabil chiar și pe termen scurt, este un eșec), 

- au ciopârțit legislația, 

- au „capturat” antidemocratic instituții, 

- s-au asociat cu unele dintre cele mai toxice persoane pe care tot ei le declarau ca fiind parte a sistemului capturat în 2019.

Să nu uite nimeni, istoria este ciclică, ceea ce se face astăzi se va repeta în viitor, dar cu o intensitate mult mai mare. 

Cineva va spune că e începutul istoriei de succes. 

Nu, dragilor, este începutul sfârșitului iluziei istoriei de succes pentru țară. Succes creatorilor de iluzii!”, a scris Nagacevschi.

Într-o altă postare, Nagacevschi se arată curios de reacția partenerilor de dezvoltare și a Comisiei Europene pe marginea acestei situații:

„Aștept reacția partenerilor de dezvoltare, CoE, societății civile la cele ce se întâmplă în RM. 

În lipsa reacției, nu pot decât să constat existența tratamentului diferențiat cu referire la așa noțiuni ca „stat de drept” și „reforme pe domeniul justiției”, tratament bazat exclusiv pe culoarea politică a guvernării și că asemenea „operațiuni” abuzive ce se petrec în țară ultimele câteva luni de când avem o nouă guvernare sunt admisibile în sensul valorilor promovate de parteneri, cu condiția că ești din casta „oamenilor buni”. 

Fiți siguri, în cazul în care se tolerează în continuare toate abuzurile din ultimele luni, ce au culminat cu arbitrariul împotriva PG, la momentul schimbării guvernării, nicio obiecție din partea oricărui partener de dezvoltare sau organizație internațională nu va mai fi luată în considerare de sistemul politic național. 

Cu certitudine pe viitor se va acționa fără nicio reținere și vor fi utilizate instrumente „în oglindă” sau chiar unele „mult mai explozive”, a conchis ex-ministrul Justiției.

Amintim că procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost reținut marți seară pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de Poliție al municipiului Chișinău.

El a fost escortat din sediul Procuraturii Generale de către mascații de la Serviciul de Informații și Securitate. Potrivit procurorului de caz, reținerea a avut loc într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare.

Este vorba despre abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

Știri.md amintește că, Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat o candidatură la funcția de procuror general interimar. Este vorba despre Dumitru Robu.

Menționăm că Dumitru Robu și Victoria Furtună au fost candidații propuși pentru funcția de procuror general interimar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării