16 dec, 2020 23:07
1 740
4

Ex-ministru al Finanțelor: Anularea legii miliardului mută datoria

16 dec, 2020 23:07
1 740
4

Povara miliardului furat poate fi luată de pe umerii cetăţenilor doar prin confiscarea averilor celor care au participat la furt.

Ex-ministru al Finanțelor: Anularea legii miliardului mută datoriaFoto: știri.md

Anularea legii miliardului votată astăzi de PSRM-Şor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituţie a statului (Ministerul Finanţelor) la alta (Banca Naţională a Moldovei), transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Acest joc iresponsabil al PSRM-Şor va avea consecinţe grave pentru economie şi va lasa moştenire o gaură bugetară de proporţi, spune vicepreşedintele PAS Natalia Gavriliţa, fost ministru al Finanţelor despre anularea „legii miliardului”:

"Domnul Chicu se arată deranjat de menţionarea ”găurii bugetare”.

Dar chiar şi un nespecialist înţelege că Moldova nu poate spera la suport bugetar în condiţiile în care justiţia nu face nici un progres în pedepsirea hoţilor de miliarde şi confiscarea averilor furate, iar Parlamentul anulează angajamentele adoptate anterior.

Astfel, în bugetul din 2021 nu vor mai veni granturi în sumă de 457 milioane de lei şi împrumuturi pentru finanţarea deficitului bugetar în sumă de 5,9 miliarde (din partea FMI şi a Băncii Mondiale).

Deci chiar dacă statul va economisi 600 milioane de lei din cheltuieli, va rata suport bugetar de cel puţin 6,4 miliarde! Şi aici vorbim doar despre buget, nici nu spun despre consecinţele economice pe termen lung şi necesitatea de recapitalizare a BNM.

Domnule Chicu, oare nu este aceasta o gaură bugetară pe care va trebui s-o acopere Guvernul, fie prin tăieri majore de cheltuieli, fie prin decizii care vor permite relansarea finanţării externe?

Va găsi oare Guvernul Dstră un pic de demnitate să spună lucrurilor pe nume la examinarea bugetului în Parlament?

Sau vă veţi face morţi în popuşoi, lăsându-vă din nou umiliţi de hoţi? Să ştiţi că mâine cetăţenii vor fi cu ochii pe voi!”, spune Natalia Gavriliţa, fost ministru al Finanţelor.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter