main logo
8165

Ex-consilier SUA: NATO trebuie să lichideze Transnistria. Chicu: E debil

John Bolton, ex-consilierul pe probleme de securitate națională al ex-preşedintelui american Donald Trump, consideră că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reunirea R. Moldova.

Ex-consilier SUA: NATO trebuie să lichideze Transnistria. Chicu: E debilColaj: știri.md

Bolton a remarcat într-un articol publicat pe 26 noiembrie pe 19fortyfive.com că „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”, transmite Știri.md cu referire la ziarulnational.md.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritare este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia.

Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a R. Moldova, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina.

O altă măsură ar putea fi acordarea unei atenții sporite, la nivel internaţional, provinciilor capturate Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud”, a spus Bolton.

Ex-premierul Ion Chicu a reacţionat bolnăvicios la declaraţia făcută de Bolton.

„Acesta nu este un șoim. E un debil. Un potențial client la Nürnberg. Dacă noi, toți europenii, îi lăsăm pe acești corupți să ne „afganizeze”, atunci vom deveni nişte nimeni, vom fi pierduți.

Transnistria este țara noastră! Distrugerea unei părţi a ţării noastre e obiectivul gunoaielor corupte. Atât dinspre vest, cât și dinspre est", a scris Chicu într-o postare pe Facebook.

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că Bolton a fost citat greşit, iar astfel a rezultat o dezinformare.

Reamintim că, în luna mai, într-un articol publicat de nationalreview.com, Bolton și-a exprimat și opinia că Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea R. Moldovei.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de R. Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei.

Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou Guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a spus Bolton la acea vreme.

Menționăm că, în 2019, John Bolton a fost la Chişinău şi a avut întrevederi cu premierul Maia Sandu şi preşedintele Igor Dodon. Consilierul pe probleme de securitate națională a repetat sprijinul american pentru „integritatea și suveranitatea R. Moldova”.

„Menținerea integrității teritoriale și a suveranității R. Moldova este crucială pentru noi”, a declarat oficialul american la Chişinău.

La puţin timp după vizita în R. Moldova, președintele american de atunci, Donald Trump, l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională.

Trump a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării