main logo
326

Evoluțiile în reglementarea conflictului transnistrean și prioritățile în 2018

Stadiul actual al procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană a fost analizat în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, prezidată de premierul Pavel Filip.

Evoluțiile în reglementarea conflictului transnistrean și prioritățile

Potrivit unui comunicat emis de Guvernn, şeful Executivului a menționat importanța activității Comisiei în impulsionarea dialogului Chișinău - Tiraspol și în promovarea politicilor sectoriale de reintegrare a țării. Premierul a reiterat că pentru a asigura o dinamică pozitivă și rezultate viabile, este absolut necesară implicarea promptă și profesionistă a instituțiilor responsabile pentru domeniile de referință, transmite Ştiri.md.

În context, au fost prezentate evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri, inclusiv pe platforma „5+2” și la nivelul grupurilor de lucru sectoriale – după o pauză îndelungată a fost relansat grupul de lucru pentru drepturile omului. Totodată, a fost evidențiată semnarea, în primul semestru al anului curent, a trei documente sectoriale în domeniul veterinar, rutier, precum și în sfera telecomunicațiilor. Eforturile autorităților rămân a fi orientate spre implementarea documentelor respective, dar și a deciziilor protocolare semnate în luna noiembrie 2017.

În acelaşi comunicat se precizează că, în mod special, au fost discutate aspectele ce țin de implementarea Deciziei protocolare privind participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activități comerciale. În acest sens, s-a menționat că sunt întreprinse toate măsurile necesare de ordin organizatoric, tehnic și juridic pentru a asigura lansarea procesului de înregistrare a mijloacelor de transport respective începând cu data de 1 septembrie curent.

De asemenea, în cadrul ședinței, a fost efectuată o retrospectivă detaliată pe marginea activităților desfășurate la reuniunea de la Roma din 29-30 mai curent. Totodată, au fost punctate prioritățile incluse de către partea moldovenească în pachetul ,,Berlin plus”, care urmează a fi realizate până la finele anului 2018. Din acestea fac parte: modernizarea podului de la Gura Bîcului-Bîcioc, finalizarea procesului de transmitere a certificatelor de acces la terenurile agricole până la 1 august curent, asigurarea bunei funcționări a celor opt școli cu predare în grafie latină din regiune, dar și eliminarea tuturor barierelor în calea liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Premierul a apreciat progresele  în negocieri, accentuând că eforturile pentru accelerarea proceselor inițiate necesită a fi continuate, iar mobilizarea experților în domeniu va permite soluționarea promptă a problemelor cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului şi atingerea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării