main logo
1984

Eurodeputat estonian: Moldova va putea contracara ingerințele rusești la alegeri

Republica Moldova rămâne, în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă, o țintă pentru interferența rusă, afirmă europarlamentarul estonian Sven Mikser. Oficialul spune că a fost remarcată o îmbunătățire a rezilienței autorităților de la Chișinău, în special după alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din anul 2024.

Eurodeputat: Moldova va putea contracara ingerințele rusești la alegeriSven Mikser/Foto: TRM

„Natura acestei operațiuni de interferență ne-au surprins pe mulți dintre noi în perioada premergătoare referendumului constituțional și a alegerilor prezidențiale. De data aceasta cred că suntem mai bine pregătiți. Moldovenii sunt mult mai bine pregătiți. Am încercat să-i ajutăm să-și îmbunătățească reziliența împotriva acestor atacuri, dar cu siguranță putem prezice că vom vedea încercări de interferență în viitoarele alegeri”, a spus oficialul European într-un interviu, transmite Știri.md, cu referire la radiomoldova.md.

Referitor la regiunile separatiste, eurodeputatul a specificat că rezolvarea conflictelor din regiunea transnistreană și Găgăuzia trebuie să se facă pe cale pașnică. El a amintit că locuitorii din stânga Nistrului au văzut clar în timpul crizei energetice că Rusia i-a abandonat, iar Europa i-a sprijinit, chiar dacă conducerea de la Tiraspol a refuzat un pachet consistent de asistență financiară europeană.

„Situația nu a fost încă rezolvată în mod concludent, evident, și există provocări înainte. Dar cred că, cu răbdare și hotărâre, aceste probleme restante pot fi rezolvate și vor fi rezolvate. Și am încrederea că actualele autorități moldovenești vor aborda acest lucru în mod responsabil”, a subliniat eurodeputatul.

Mikser a salutat parcursul european al Republicii Moldova, dar a recunoscut că multe reforme sunt încă nefinalizate.

„Autoritățile moldovenești au mult de lucru. În prezent, guvernul se bucură de o situație destul de rară, în sensul că are o majoritate absolută în parlament. S-ar putea întâmpla ca pe viitor, deși va trebui să găsim o modalitate de a conduce țara într-un guvern de coaliție și fără a încetini reformele, fără a pierde impulsul”, a explicat parlamentarul.

Sven Mikser a reafirmat sprijinul pentru parcursul european al Moldovei, accentuând totodată că autoritățile de la Chișinău poartă principala responsabilitate pentru realizarea reformelor necesare.

„Susținem alegerile suverane ale poporului moldovean. Credem că majoritatea poporului moldovean își vede viitorul țării în Uniunea Europeană și că aceasta este aspirația lor legitimă. Și, evident, suntem acolo pentru a susține asta. Dar munca grea va trebui făcută de poporul moldovean și de autoritățile moldovenești”, a spus el.

Referitor la termenul anunțat de aderare în 2030, Mikser s-a arătat rezervat, declarând că totul depinde de ritmul reformelor și de pregătirea internă a Moldovei, dar și de deciziile politice la nivelul Uniunii Europene.

„Avem o imagine destul de clară a ceea ce trebuie realizat, ce reforme vor trebui implementate, ce modificări legislative vor trebui făcute pentru a se califica pentru dreptul de a deveni membru. Dar, după aceea, decizia va implica un element politic foarte mare. Am văzut în cazul unor țări din Balcanii de Vest că chiar și problemele bilaterale dintre țări pot întârzia intrarea. Ceea ce este important, însă, este că aceste ferestre de oportunitate se vor deschide și se vor închide. Este important ca Moldova însăși să fie pregătită atunci când fereastra este deschisă, deoarece altfel ar putea fi nevoiți să aștepte mult timp până la următoarea șansă”, a sugerat el.

Totodată, Mikser a mai spus că Republica Moldova nu ar trebui să fie ținută în loc în procesul de aderare din cauza contextului geopolitic sau a statutului Ucrainei.

„Fiecare țară ar trebui să avanseze pe merit propriu”, a punctat europarlamentarul estonian.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării