main logo
1041

Eurodeputat, despre asistența UE de 150 de milioane: Prioritatea mea

”Aprobarea asistenței macrofinanciare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova în Parlamentul European va fi una dintre prioritățile mele în anul 2022”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Eurodeputat, despre asistența UE de 150 de milioane: Prioritatea meaFoto: cotidianul.md

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de 150 milioane de euro a fost propusă la începutul acestei săptămâni, de către Comisia Europeană, transmite Știri.md.

Potrivit eurodeputatului, ”30 de milioane de euro vor fi fonduri europene nerambursabile și până la 120 milioane euro împrumuturi pe termen mediu în condiții de finanțare favorabile. Noua asistență ar urma să fie virată în trei tranșe, între 2022 și 2024.

Aprobarea acestor tranșe va fi strict condiționată de progresul bun al programului cu Fondul Monetar Internațional, aprobat luna trecută, și de implementarea unor condiționalități specifice agreate de Uniunea Europeană și Republica Moldova. Condiționalitățile vor viza inclusiv buna guvernare, întărirea economiei, lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică.

Am spus acum două săptămâni că, în urma evaluării pozitive din partea FMI a acordului cu Republica Moldova, Comisia Europeană va face în curând publică propunerea de sprijin suplimentar pentru Republica Moldova sub forma unei asistențe macrofinanciare. 

Acum, asistența macrofinanciară va trebui aprobată de noi, în Parlamentul European, și de Consiliul Uniunii Europene. 

Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, voi lupta în Parlament pentru o adoptare cât mai rapidă a asistenței, astfel încât și acest sprijin din partea Uniunii Europene să ajungă cât mai repede la cetățenii Republicii Moldova”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării