main logo
369

EUBAM pledează pentru extinderea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană

Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) va continua să sprijine extinderea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană.

EUBAM sprijină extinderea controlului la frontiera moldo-ucraineană

 Potrivit agenţiei Infotag cu referire la Serviciul Vamal, asigurarea vine din partea şefului Misiunii, Slawomir Pichor, care s-a întâlnit în ajun cu directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Potrivit comunicatului, părţile au discutat perspectivele de aplicare mecanismului de cooperare transfrontalieră, menit să reducă timpul de traversare a frontierei şi să diminueze eventualele fraude sau incidente de integritate.

Vitalie Vrabie a menţionat că "controlul comun şi-a demonstrat pe deplin eficienţa în cele şase posturi comune de control, existente actualmente", transmite Știri.md.

"Este o practică aşteptată şi salutată atât de călători, cât şi de către agenţii economici şi transportatori. Prin urmare, este de datoria noastră să continuăm să dezvoltăm acest mecanism pentru ca de aceste facilităţi să beneficieze toţi mai mulţi cetăţeni", a subliniat el.

La rândul său, şeful EUBAM a declarat că va interveni în adresa autorităţilor ucrainene pentru a accelera demersurile de aplicare a controlului comun conform înţelegerilor agreate. Totodată, el intenţionează să sensibilizeze responsabilii ucraineni în partea ce ţine de asigurarea cu personal, astfel încât aceştia să echivaleze numărul lor de angajaţi cu cel al autorităţilor din Republica Moldova.

De asemenea, Slawomir Pichor a informat despre desfăşurarea unei misiuni de evaluare privind nivelul de pregătire a posturilor de a implementa controlul comun.

În replică, Vitalie Vrabie a menţionat că Serviciul Vamal a identificat deja următorul post unde ar putea fi aplicat controlul comun. Este vorba despre postul vamal "Tudora", care dispune de infrastructura necesară, fiind deja alocate şi spaţiile pentru găzduirea reprezentanţilor ucraineni.

Un alt subiect al discuţiilor s-a referit la cooperarea în domeniul combaterii contrabandei cu bunuri, inclusiv ţigarete, stupefiante sau armament. Şeful EUBAM a apreciat buna cooperare între părţi şi participarea activă a Serviciului Vamal la toate operaţiunile antifraudă, organizate sub egida organizaţiilor internaţionale de profil.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării