340
0
Erdogan: Găgăuzia este punctul de legătură în relațiile dintre Turcia și Moldova
340
0

Găgăuzia este punctul de legătură în relaţiile dintre Turcia şi Moldova, iar pentru autorităţile de la Ankara această legătură este foarte importantă, a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, joi, în cadrul unui briefing la Comrat.

El a mulţumit „bunului său prieten, preşedintelui RM, Igor Dodon", pentru invitaţia de a vizita Moldova", relatează Știri.md cu referire la Infotag.

„Ieri a fost o zi foarte fructuoasă. A avut loc o întâlnire productivă cu preşedintele Dodon, un dialog în cadrul delegaţiilor interguvernamentale ale celor două ţări, precum şi o întâlnire cu premierul Pavel Filip. Cred că cooperarea în aceste formate va continua şi în viitor", a spus el, considerând că vizita sa în Republica Moldova este una „istorică".

Preşedintele Turciei a dat asigurări că vor continua investiţiile în economia şi infrastructura Republicii Moldova şi Autonomiei Găgăuze.

„Ne bucurăm mult că Moldova şi Găgăuzia trăiesc acum în pace şi armonie. Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru că se află aici cu mine, în cadrul acestei vizite istorice. Fraţii noştri găgăuzi sunt un element important în relaţiile dintre cele două ţări. 80 de milioane de locuitori ai Turciei îi salută pe fraţii lor. Pentru mine, aceasta este o zi foarte importantă. În sfârşit am reuşit să vin în Găgăuzia", a spus Erdogan.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reamintit că anume Turcia a jucat un rol extrem de important în asigurarea stabilităţii în regiune la începutul anilor '90 ai secolului al XX-lea.

„Eram atunci la limita unei tragedii. Însă acest lucru a fost evitat datorită intervenţiei partenerilor din Turcia. Şi deja în 1994 a fost adoptată Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, care a devenit un compromis în acea situaţie complicată. În acelaşi timp, Moldova avea deja o tristă experienţă similară cu Transnistria. Astfel, nu am reuşit să păstrăm Transnistria", a remarcat el.

Dodon a numit convieţuirea moldovenilor cu găgăuzii drept "exemplu de convieţuire paşnică seculară".

„Suntem mândri de această prietenie. Avem probleme nerezolvate, dar vreau să-mi confirm poziţia personală că voi obţine aplicarea legilor regiunii la nivel naţional. Chişinăul oficial, de asemenea, se va ocupa de realizarea proiectelor de infrastructură în autonomie. Îi mulţumesc preşedintelui Turciei pentru sprijinul său personal în rezolvarea problemelor care nu au fost soluţionate timp de decenii sau chiar de secole", a spus Dodon.

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a mulţumit liderului turc pentru ajutorul acordat în crearea autonomiei în anii '90 ai secolului trecut, precum şi pentru asistenţa constantă acordată regiunii în toţi aceşti ani.

„Chiar şi astăzi, Turcia contribuie mult la dezvoltarea sistemului de canalizare şi alimentare cu apă în Găgăuzia, precum şi la construirea grădiniţelor şi spitalelor moderne, precum şi a altor instituţii de importanţă socială", a spus ea.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter