main logo
2832

Elveția impune sancțiuni pentru cinci cetățeni din Moldova. Din ce cauză

Elveția se alătură sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva persoanelor acuzate de destabilizarea situației din R. Moldova de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Elveția impune sancțiuni pentru cinci cetățeni din Moldova. Din ce cauză

Anunțul a fost făcut de Consiliul Federal al țării europene, care a notat că este vorba despre cinci persoane, însă nu a concretizat identitatea acestora, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

”Consiliul Federal a impus sancțiuni financiare și restricții de călătorie pentru cinci persoane la data de 28 iunie. Acestea includ oameni de afaceri și politicieni implicați în acțiuni care subminează suveranitatea și independența Moldovei. Măsurile constau în înghețarea activelor și resurselor economice ale acestor persoane, precum și interzicerea intrării și tranzitului prin Elveția. Activele ce trebuie înghețate trebuie raportate imediat către Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției” se notează în comunicat.

Deși nu este indicată identitatea celor sancționați, faptul că Elveția a declarat că se alătură sancțiunilor UE indică că ar fi vorba despre Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și cetățeanul rus Igor Ceaika. 

Consiliul Federal al Elveției se declară îngrijorat de intensificarea pericolelor directe de la începutul invaziei militare rusești în Ucraina. 

”Grupări interne și Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova. Măsurile restrictive adoptate de Consiliul Federal la data de 28 iunie țintesc persoanele responsabile de susținerea sau implementarea acțiunilor care amenință suveranitatea și independența R. Moldova. Ele sunt, de asemenea, concepute ca o reacție la numărul tot mai mare de atacuri asupra democrației, statului de drept, stabilității și securității țării și pentru a sublinia sprijinul Consiliului Federal pentru guvernul actual. Elveția este pregătită să sprijine eforturile de stabilizare a situației actuale, în conformitate cu angajamentul său față de cooperarea în dezvoltare, promovarea intereselor economice și lupta împotriva corupției în R. Moldova” se mai notează în comunicat.

Anterior, și Norvegia a anunțat că s-a alăturat sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva unor persoane acuzate de tentative de destabilizare a R. Moldova. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării