main logo
1318

Dumitru Diacov, despre instituirea comisiei de investigare a puciului

Președintele de onoare, vicepreședintele fracțiunii PDM în Parlament, Dumitru Diacov, a luat cuvânt la tribuna legislativului.

Dumitru Diacov, despre instituirea comisiei de investigare a puciuluiFoto: unimedia.info

Aceasta în contextul creării unei comisii de anchetă pentru a elucida evenimentele din 7-9 iunie „privind tentativa puciului anticonstituţional al PDM” prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Suntem într-o situație postelectorală, după unele evenimente mai neobișnuite, dramatice pentru Republica Moldova. Nu este pentru mândria nimănui. Eu, în biografia mea de parlamentar, țin minte multe comisii de anchetă, mai ales în cazul în care două partide creează comisie pentru a se clarifica cu oponenții săi.

Noi nu o să putem să vă încurcăm, aveți 61 de voturi, dar vă previn: Nu se face în felul ăsta.

În Partidul Democrat nu există nicio decize care să dea posibilitatea să ne învinuiți, eu vă spun că 26 de deputați, cei prezenți astăzi, inclusiv eu, nu am luat deciziile, dar Curtea Constituțională.

Guvernarea presupun că are de rezolvat o mie și una de proiecte, probleme, cum ar fi salarii, pensii, drumuri.

Eu am impresia că voi vreți să vă jucați jumătate de an cu scoaterea PDM-ului de la guvernare. Eu, ca fondatorul acestui partid, mereu am avut rolul de a fi mediator, între dreapta și stânga, am avut un rol istoric, mereu trebuie să existe un partid în rol de mediator, să vă cheme la masa de negocieri.

Stimați colegi, noi am revenit să fim în opoziție, eu înțeleg că voi acum o săptămână vă veți deprinde să guvernați, dare eu vă chem să ne apucăm de treabă. Hai să consolidăm instituțiile, dar să nu dăm afară oameni, să demitem. Eu vă chem la rațiune, liniște, lăsați fierbințeala”, a precizat Dumitru Diacov.

În replică, vicepreședintele Parlamentului din partea Blocului ACUM, Mihai Popșoi, a ținut să vorbească, de asemenea, de la tribuna Parlamentului:

„Este un lucru bun și firesc că lucrurile au revenit la normalitate, însă nu putem trece cu vederea ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută.

Săptămâna trecută ne-a trecut pe lângă noi toți, în primul rând cei 61 de deputați, dar și întreaga țară, glontele pe lângă tâmplă.

Asemenea situații nu au mai existat și vom depune tot efortul ca asemenea situații să nu se mai repete.

Crize politice în Republica Moldova au mai fost și domnul Diacov poate să ne povestească multe, cât despre criza din 1999, cât și despre acea din 2009, însă niciodată această țară mică, chinuită nu a fost atât de aproape de abis.

Este foarte regretabil că nu-l avem pe liderul PDM-ului alături de noi. Îl avem doar pe domnul Diacov, președintele de onoare.

Săptămâna trecută a avut loc, cu adevărat, un puci anticonstituțional....Asemenea lucruri nu sunt tolerate într-o țară care se dorește europeană. 

Aș vrea să mă adresez domnului Diacov, care-și face griji de soarta Partidului Democrat: Vreau să vă asigur că intenția noastră nu este nicidecum de a ataca, de a desființa, a submina, în orice fel, Partidul Democrat. Dar aș vrea să vă întreb, domnule Diacov: 

Unde erați dumneavoastră când pe 27 august 2018, actualul prim-ministru și actualul ministru de Interne și un grup de cetățeni, membri de partid erau ridicați pe sus în urma unei demonstrații pașnice lângă monumentul lui Ștefan cel Mare?

Unde erați dumneavoastră, stimate domnule Diacov când în urma alegerilor locale, în care a obținut victoria un candidat din opoziție, cineva a decis că această victorie este inacceptabilă și au anulat alegerile locale?

Unde erați în seara de 7 iunie când acest for legislativ era încercuit de niște oameni, care erau puși acolo pentru împiedica deputații din ACUM să iasă din Parlament și pentru a împiedica membrii PSRM să intre în Parlament. 

Este inacceptabil... Domnule Diacov, cu Partidul Democrat nu se va întâmpla nimic, dar cu această țară a existat riscul săptămâna trecută să se întâmple lucruri foarte și foarte grave.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării