main logo
720

Dubla identitate a lui Plahotniuc: PG evită să spună dacă Botnari e anchetat

La un an de la pornirea unei cauze penale despre dubla identitate a ex-liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, ancheta încă este în derulare.

Dubla identitate a lui Plahotniuc: PG nu spune dacă Botnari e anchetatFoto: tv8.md

În același timp Procuratura Generală evită să spună dacă în acest dosar este vizat și ex-șeful SIS Vasile Botnari, care a cerut eliberarea celei de-a doua identități, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Anul trecut, după mai multe dezvăluiri în mass-media din partea mai multor politicieni că Vlad Plahotniuc ar fi obținut dublă identiate, Procuratura Anticorupție a anunțat că pe 29 septembrie 2019 a fost inițiată o cauză penală. Investigația fost pornită în baza infracțiunii de abuz de serviciu, comis în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale.

În aceeași perioada chiar președintele Igor Dodon a declarat de mai multe ori că cel care a solicitat emiterea acelei duble identități ar fi anume ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari.

„S-a confirmat că în anul 2018 conducerea SIS, fostul director, domnul Botnari, a inițiat eliberarea a două identități suplimentare pentru doi cetățeni ai R.Moldova. Au fost perfectate pe data de 29 iulie 2018 pe numele Novak Vladislav Vladimir și pe data de 29 august pe numele Reznic Alexandru Mihai. Aceste identități nu au fost utilizate. Mai exact, aceste pașapoarte nu au fost utilizate pentru a ieși din R.Moldova”, a declarat Dodon atunci.

Reporterii Deschide.MD au decis să întrebe acuzatorii de stat la ce etapă se află urmărirea penală în acest caz și dacă Botnari este figurant în dosar.

Procuratura Generală a răspuns că urmărirea penală în acest caz este în derulare. Cât despre ex-șeful SIS, PG nu scoate un cuvânt de Botnari și vine cu următoarea argumentare - „În conformitate cu prevederile legislației în domeniul protecției secretului de stat, datelor cu caracter personal, asigurării principiului nevinovăției, la această etapă detalii din dosar nu pot fi dezvăluite”.

Pe 22 noiembrie 2019, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că solicită desecretizarea documentelor cu privire la cea de-a doua identitate a fostului președinte PDM, Vlad Plahotniuc. Potrivit acestuia, fostul președinte al PDM mai avea un pașaport cu imaginea lui, dar cu alte nume, prenume, data nașterii și reședință.

Ulterior, președintele Igor Dodon a confirmat că Vlad Plahotniuc avea o altă identitate sub numele de Novac Vladislav Vladimir, însă șeful statului a refuzat să spună cine este cea de-a doua persoană din anturajul ex-președintelui PDM cu dublă identitate.

Precizăm că recent, judecătorii au decis să-l condamne, în secret, pe Botnari la o pedeapsă non-privativă de libertate într-un alt caz - extrădarea profesorilor turci. În același timp procurorul General Alexandr Stoianoglo a lăsat de înțeles că decizia judecătorilor este una corectă, motivând că Botnari a achitat în bugetul de stat cheltuielile suportate în timpul extrădării, dar și despăgubiri familiilor turcilor extrădați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării