main logo
2240

Dragalin: Șor ar putea să-și ispășească pedeapsa chiar și în Israel

Ilan Șor ar putea să-și ispășească pedeapsa chiar și în Israel, nu doar în Moldova, informează șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Totuși, decizia urmează să fie luată de autoritățile din Israel.

Dragalin: Șor ar putea să-și ispășească pedeapsa chiar și în IsraelColaj: Știri.md

Între timp, procurorii, de comun cu ARBI, au pus sechestru pe mai multe bunuri, în valoare de 1,36 miliarde de lei, care aparțin lui Șor. Este vorba de proprietăți cu capital social, terenuri, mijloace de transport, aeronave, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Ministerul de Justiție are competențe și responsabilitatea de a organiza extrădarea lui Ilan Șor. Cetățenia din Israel nu neapărat înseamnă că nu va fi extrădat. Va dura acest proces. Suntem în comunicare cu cei din Israel, acumulăm toate materialele pentru a fi trimise, sperăm să reușim să-i convingem și Ilan Șor să fie întors în Moldova. Există precedente, dar decizia va fi luată de autoritățile din Israel… În total, în acest dosar al fraudei bancare au fost sechestrate bunuri de peste 7,5 miliarde de lei, de la diferite persoane vizate în dosar”, a declarat Veronica Dragalin.

Potrivit procurorilor, până la pronunțarea deciziei de săptămâna trecută, în „dosarul Șor” au avut loc 60 de ședințe de judecată, 12 fiind amânate la solicitarea avocaților. Dragalin a precizat că tergiversarea cauzei denotă o lacună în Codul de procedură penală.

„Am un îndemn către deputați: acest caz demonstrează unele lacune în Codul de procedură penală care au permis tergiversarea judecatei. Strămutarea unei cauze penale este de fapt procesul care poate tergiversa un întreg proces de judecată. E absolut urgent nevoie de a interveni pentru a schimba această procedură”, a conchis Dragalin.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat joi, 13 aprilie curent, la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, în cea de-a doua instanță. Acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani și s-a dispus încasarea de la politicianul fugar a sumei de 5,2 miliarde de lei.

După pronunțarea deciziei definitive și executorie, Ilan Șor a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj video, prin care și-a manifestat dezacordul cu actul judecătoresc emis de Curte, în special menționând că „magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte curând, după gratii. Hotărârea de astăzi mă lasă rece, nu am de gând să mă conformez acesteia și vă asigur că va fi anulată a doua zi după schimbarea actualului regim”.

Totodată, avocații lui Ilan Șor au declarat că „decizia Curții de Apel Chișinău nu corespunde faptelor dosarului penal, legilor Republicii Moldova și Codului penal. Judecătorii au luat această decizie sub o presiune extrem de mare din partea guvernării. Avocații au prezentat toate probele disponibile, care, din păcate, nu au fost luate în considerare”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării