main logo
923

Două partide politice solicită modificări asupra sistemului de vot

Partidul Politic Democrația Acasă și Partidul Politic Verde Ecologist cer majorității parlamentare să organizeze dezbateri publice pentru adoptarea unui sistem electoral „cu șanse egale pentru toți”.

Două partide politice solicită modificări asupra sistemului de vot

Reprezentanții celor două formațiuni susțin că Republica Moldova are nevoie de o legislație electorală „de durată”, care să nu fie modificată de fiecare dată când se schimbă puterea, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Vineri, 12 iulie, într-o conferință de presă al IPN, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că în Moldova legea electorală este modificată frecvent și de fiecare dată „după bunul plac al celor care se află la guvernare”. În opinia sa, sunt necesare discuții pentru a vedea dacă sistemul mixt a fost unul bun pentru Republica Moldova. Dacă da – să fie menținut și îmbunătățit, dacă nu – să fie anulat.

„Noi nu optăm pentru un sistem sau altul. Vrem un sistem electoral cu șanse egale pentru toți”, a declarat Vasile Costiuc.

Ana Țurcan, vicepreședinte PDA, a remarcat că alegerile parlamentare din 24 februarie anul curent au arătat că în sistemului electoral mixt egalitatea de gen se respectă mai mult, femeile au avut mai multe posibilități de a candida. Totodată, unele partide politice au fost discriminate. Nu au avut acces egal în a-și promova platformele electorale în mass-media.

Președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohniţchi, a optat pentru un prag de accedere în Parlament mult mai mic decât cel care este în prezent. Acest lucru ar permite ca în legislativ să intre mai multe forțe. 

Potrivit lui Anatolie Prohniţchi, în cadrul discuțiilor trebuie de atenționat asupra necesității menținerii certificatelor de integritate. La fel, sunt necesare prevederi stricte cu privire la publicitatea electorală, afișajul electoral etc.

Potrivit lui Vasile Fotescu, vicepreședinte al PEV, e necesar să fie oferite mai multe șanse de implicare tinerilor, ca aceștia să nu mai plece peste hotare. La fel, e timpul ca Republica Moldova să implementeze votul electronic pentru a facilita accesul la vot a unui număr mai mare de cetățeni, a mai spus Vasile Fotescu.

Alegerile parlamentare din 24 februarie anul curent s-au desfășurat în premieră în baza votului mixt. Noua majoritate parlamentară a votat la 11 iunie, în primă lectură, un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, care prevede revenirea la sistemul electoral proporțional, anulat în vara anului 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării