main logo
2007

Două partide cer demiterea viceprim-ministrului Andrei Spînu

Platforma DA cere demiterea viceprim-ministrului și ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în contextul agravării crizei gazelor.

Două partide cer demiterea viceprim-ministrului Andrei SpînuFoto: zdg.md

Despre aceasta s-a anunțat într-un comunicat pe pagina de Facebook a Platformei DA, transmite Știri.md.

„Platforma DA constată cu îngrijorare și regret că, în contextul crizei îndelungate energetice, contractul cu „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale a fost negociat neprofesionist, netransparent, cu mare întârziere și în detrimentul intereselor consumatorilor. 

Reprezentanții Guvernului R. Moldova au demonstrat în cadrul negocierilor o neglijență crasă pe fundalul afilierii întreprinderii „Moldovagaz” cu concernul rus „Gazprom”. 

Argumentul că Moldova a negociat un preț mai mic decât cel de piață nu este unul plauzibil, în condițiile în care țara noastră este cea mai săracă din Europa, iar tariful la gazele naturale a crescut vertiginos cu peste 120%.

Totul pe fundalul unei inechități sociale, când populația și agenții economici din regiunea separatistă achită pentru gaz un tarif de 11 ori mai mic decât cetățenii R. Moldova.

Condițiile achitării plății în avans și posibilitatea deconectării R. Moldova în 48 de ore de la livrarea gazelor în cazul neachitării la timp sunt absolut discriminatorii în contextul creșterii esențiale și bruște a prețului de furnizare a gazelor și nu ar trebui să fie acceptate în asemenea formulă de partea moldovenească. 

Este absolut evident că compensațiile acordate pentru compensarea tarifelor exorbitante la gaze sunt insuficiente pentru mai multe categorii de cetățeni cu venituri mici.

Mecanismul de compensare care a fost elaborat în mare grabă prevede ajutor social egal pentru cei săraci și cei bogați și, totodată, neglijează absolut necesitatea susținerii agenților economici, în special a întreprinderilor care produc alimentele de primă necesitate.

Reieșind din cele expuse, Platforma DA cere ca guvernarea să întreprindă urgent următoarele acțiuni:

1. Revizuirea mecanismului de compensare, indiferent de modificarea tarifului la gaz, prin majorarea semnificativă a sumelor alocate pentru păturile social-vulnerabile la plata facturilor, precum și alocarea compensațiilor pentru agenții economici

2. Demiterea viceprim-ministrului și asumarea responsabilității de negocieri ale problemelor energetice cu Federația Rusă de către prim-ministru

3. Înaintarea unei solicitări către Gazprom privind demiterea actualei conducerii a „Moldovagaz”

4. Renegocierea contractului actual cu „Gazprom” în vederea eliminării condițiilor discriminatorii

5. Elaborarea unui plan de alternativă a aprovizionării Moldovei cu gaze în următoarele luni cu suportul partenerilor externi, în special al României

6. Recurgerea imediată la implementarea pachetului energetic III prin lipsirea controlului „Moldovagaz” asupra sistemului de transportare exclusivă a gazelor

7. Urgentarea auditului comprehensiv al întreprinderii „Moldovagaz” din momentul fondării acesteia și pornirea anchetei penale în privința cedării sistemului gazoductului național Federației Ruse în 1998-1999 de către guvernele din perioada respectivă”, se arată în textul Platformei DA.

Știri.md amintește că Partidul Schimbării, condus de Ștefan Gligor, anticipează o nouă criză a gazelor și îl acuză pe directorul „Moldovagaz", Vadim Ceban, de incompetență, iar pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și ANRE, de proasta gestionare a domeniului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării