main logo
975

Două partide au contestat decizia CEC privind secțiile în Transnistria

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană, care este ocupată de trupele ruse.

Două partide au contestat decizia CEC privind secțiile în TransnistriaFoto: știri.md

AUR face referire la îngrijorările Serviciului de Informații și Securitate și consideră că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru un vot liber, democratic și corect la alegerile din 11 iulie curent în secțiile de votare destinate transnistrenilor, transmite Știri.md cu referire la Ziarulnational.md.

„Experiența anterioară arată că prin intermediul acestor secții se fraudează major alegerile, motiv pentru care Alianța pentru Unirea Românilor solicită ca votul cetățenilor din regiunea transnistreană să se realizeze în secții de votare deschise special în restul Republicii Moldova și unde autoritățile pot exercita controlul necesar”, își argumentează AUR demersul în instanță.

Menționăm că o cerere similară a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr împotriva deciziei CEC privind majorarea numărului secțiilor de votare în regiunea transnistreană a fost declarată inadmisibilă și formațiunea anunță că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Totodată, Platforma DA va cere sancțiuni disciplinare pentru judecătorii care au examinat această cauză.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a atenționat recent asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.

SIS s-a referit în mod special la deschiderea de către Comisia Electorală Centrală a unor secții de votare în localități cu regim sporit de securitate, necontrolate de către autoritățile constituționale ale R. Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente, fiind vorba de regiunea transnistreană.

„Urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC 5 iunie 2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Tighina.

Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, una - în comuna Corjova, raionul Dubăsari, și celelalte două - în municipiul Tighina, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale R. Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente.

De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, a arătat SIS într-un comunicat de presă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării