main logo
606

Dosarul Orizont: CtEDO așteaptă explicații până pe 21 decembrie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului de la Chișinău cererea adresată de avocații cetățenilor turci, îndepărtați de pe teritoriul R. Moldova la 6 septembrie, și a anunțat că examinarea cauzei se va face în procedură prioritară.

Dosarul Orizont: CtEDO așteaptă explicații până pe 21 decembrie

Respectiv, instanța europeană a solicitat Guvernului să se expună până la 21 decembrie asupra încălcărilor invocate de avocați: violarea dreptului la libertate, la viața privată și a garanțiilor cetățenilor expulzați, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Curtea a cerut și Turciei să prezinte propriile observații pe acest caz, având în vedere că cetățenii îndepărtați sub escortă sunt de origine din țara respectivă.

Totodată, până la 21 decembrie, instanța a solicitat Guvernului să prezinte și o eventuală soluționare pe cale amiabilă a cauzei, adică convenirea asupra unei compensații materiale pentru familiile cetățenilor turci.

Nicolae Frumosu, avocat în cadrul biroului „Nagacevschi și Partenerii”, susține că după 21 decembrie, când Moldova și Turcia își vor prezenta observațiile, urmează ca apărarea să transmită prorpiile constatări, ulterior se așteaptă pronunțarea unei hotărâri pe această cauză.

Avocatul susține că în cazul unei condamnări a R. Moldova la CtEDO, tot ce pot obține rudele celor șapte cetățeni turci sunt compensații materiale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării