main logo
982

Dosarul lui Șor: A recunoscut că a înregistrat fictiv mai multe companii

Andrei Niculcea, magistratul de la Judecătoria Chișinău, care l-a condamnat pe fostul primar de la Orhei, Ilan Șor, a considerat că Șor într-adevăr a sustras banii din bănci, însă nu pentru el, ci pentru Vlad Filat și Veaceslav Platon.

Dosarul lui Șor: A recunoscut că a înregistrat fictiv mai multe companiiFoto: orheitv.md

La adoptarea deciziei de condamnare, judecătorul a ignorat însă aproape în întregime probele și extrasele bancare prezentate de procurori, bazându-se în special pe declarațiile lui Șor și ale martorilor aduși de acesta în instanță, aplicându-i o sentință mult prea blândă lui Ilan Șor, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Echipa „Cutia Neagră Plus” a intrat în posesia hotărârii de judecată motivate, ținute în mare secret până acum. Documentul, care conține 103 pagini, descrie întreg caruselul tranzacțiilor fictive care au permis furtul de proporții de la BEM.

În instanța de judecată, Ilan Șor a recunoscut că a înregistrat fictiv mai multe companii pentru a putea dezvolta schema de creditare de la BEM, dar a pasat toată vina pe fostul premier Vlad Filat și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Șor s-a plâns că este victimă, nu a fost beneficiarul banilor sustrași din bănci și cei doi l-au indus în eroare că vor întoarce creditele. Instanța de judecată l-a crezut pe cuvânt pe Șor și a ignorat probele procurorilor care indicau asupra faptului ca fostul bancher a beneficiat personal de bani.

Anchetatorii au stabilit că din „grupul Șor” au făcut parte 9 companii înregistrate în R. Moldova.

A fost stabilită și legătura lui Ilan Șor cu alte 11 companii înregistrate în diferite state, care au participat la tranzacții. Acestea aveau conturi deschise în bănci din Letonia, care erau accesate de pe computer, chiar din oficiul de pe strada Tighina 12, unde își avea adresa juridică principala companie a familiei Șor – SRL „Dufremol” și unde este astăzi sediul Partidului Șor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării