main logo
1002

Dosarul lui Plahotniuc în Rusia: Mandatul de arest a fost menținut

Judecătoria orășenească din Moscova (instanță de apel), Federația Rusă, a menținut verdictul judecătoriei Tverskaia, care a emis o lună în urmă mandat de arest pe numele ex-liderului Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc pe faptul creării unei grupări criminale organizate.

Dosarul lui Plahotniuc în Rusia: Mandatul de arest a fost menținutFoto: Știri.md

Altfel spus a respins apelul avocatei lui Plahotniuc, Daria Konstantinova, care susţine că decizia din 5 august 2019 a primei instanțe este una ilegală, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

Avocat: este un dosar politic

Potrivit avocatului apărării, acuzaţiile aduse lui Plahotniuc cu privire la fapta incriminată nu au fost confirmate de nimic, iar concluziile instanței cu privire la acest lucru au caracter de presupunere.

"Instanța nu a verificat calificarea acțiunilor lui Plahotniuc, iar anchetatorul nu a furnizat dovezi suficiente și convingătoare potrivit cărora acțiunile lui Plahotniuc conțineau elementele crimelor cu care a fost acuzat. Analizând acuzația, avocatul apărării consideră că în cauză nu există dovezi privind implicarea lui Plahotniuc în comiterea infracțiunii, iar în acțiunile sale nu există corpus delicti. De asemenea, instanța nu a ținut cont de lipsa motivelor pentru alegerea unei măsuri preventive sub formă de reținere în privința acuzatului", a declarat avocata, potrivit textului deciziei instanţei.

Apărătorul mai consideră că Plahotniuc nu se ascunde de anchetă și de instanță, iar anchetatorul "nu l-a notificat pe Plahotniuc despre ziua prezentării rechizitoriului și nu există informații despre trimiterea unui aviz prin care Plahotniuc a fost înștiințat cu privire la declanșarea procedurii penale împotriva sa", 

Totodată apărătoarea a susţinut că prima instanță nu a ținut cont de faptul că Plahotniuc nu a intenționat să distrugă probele din dosar, să aibă o influență ilegală asupra martorilor și să împiedice altfel procedura.

De asemenea, avocata a precizat că instanța nu a ținut cont nici de identitatea lui Plahotniuc și a spus că "urmărirea penală a lui Plahotniuc este una politică".

Apelul menţine decizia primei instanţe

Instanţa a considerat însă argumentele apărării insuficiente pentru a anula decizia primei instanţe, în timp ce pe cele ale anchetatorului - corecte şi menţionează că acestea "au fost verificate de către instanța de judecată, iar materialele care le confirmă au fost corect recunoscute ca suficiente pentru examinarea și satisfacerea cererii anchetatorului".

"Argumentele apărării potrivit cărora Plahotniuc nu se ascunde de autoritățile de investigare și de instanță și că nu a fost pus pe lista internațională a căutărilor, nu corespunde circumstanțelor reale ale cauzei", se mai spune în verdict.

Amintim că pe 5 august 2019, Judecătoria Tverskaia din Moscova, Federația Rusă, a emis mandat de arestare pe numele ex-liderului Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc pentru două luni de zile. 

El este acuzat de organizarea unei grupări criminale și efectuarea unor operațiuni valutare ilegale, prin transmiterea resurselor financiare spre zone offshore. Este vorba de dosarul în care, alături de Plahotniuc, figurează Veaceslav Platon şi Alexandr Korkin.

La finele lunii iunie, Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-a pus sub acuzare pe fostul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc de conducerea unui cartel internațional de droguri. Potrivit anchetatorilor ruși, el ar fi participat la furnizarea de hașiș marocan, prin Spania, către Rusia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării