main logo
796

Dosarul lui Năstase privind invalidarea alegerilor din Chișinău, examinat la CtEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a început examinarea dosarului depus de Andrei Năstase în care se plânge că i-a fost încălcat dreptul la exprimare, atunci când instanța de judecată a decis să nu valideze rezultatele alegerilor din Chișinău, pe motiv că s-a adresat alegătorilor pe Facebook.

Dosarul lui Năstase privind invalidarea alegerilor, examinat la CtEDOFoto: stiri.md

Pe 11 iulie, CtEDO a solicitat autorităților de la Chișinău să răspundă la întrebarea: „a existat o ingerință în libertatea de exprimare a solicitantului?”.

Reprezentanții Guvernului R. Moldova trebuie să-și argumenteze poziția la CtEDO, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Cererea depusă de Năstase la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privește invalidarea rezultatelor alegerilor din Chișinău, care a arătat o victorie clară pentru candidatul opoziției. Invalidarea a fost dispusă de judecători pe motiv că solicitantul s-a adresat alegătorilor pe Facebook în ziua alegerilor prin care le-a solicitat să meargă la vot.

„Apelul reclamantului la alegători a fost interpretat de instanțele interne ca un act de campanie în timpul unei perioade în care a fost interzisă prin lege (perioada de tăcere). Instanțele au considerat că încălcarea legislației electorale de către reclamant a fost suficient de gravă pentru a avea un impact semnificativ asupra rezultatului finale ale alegerilor, având în vedere numărul mare de aprecieri primite de transmisiile live pe Facebook ale reclamantului și diferența de numărul de voturi primite de cei doi candidați la alegeri”, se spune în comunicatul CtEDO.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării