1266
0
Dosarul interceptărilor II: Sandu explică cum Plahotniuc folosea SIS
1266
0

Fosta prim-ministră și co-președinta Blocului ACUM, Maia Sandu, a făcut referire la dosarul interceptărilor II și modalitatea prin care Vladimir Plahotniuc ar fi folisit SIS-ul pentru a intercepta oamenii incomozi regimului.

Colaj: știri.md

Sandu a mai specificat că fostul președinte PDM ar fi utilizat bani privați pentru a plăti anumiți oameni din sistem, pentru a intercepta anumite persoane, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Cu siguranță au fost interceptări. E mai greu să clarificăm unde s-au făcut și de către cine. Din informațiile pe care le am eu, și iarăși, nu pot să fiu sigură 100%, pentru că, din păcate, instituțiile noastre sunt slabe și nu oferă probe sau informații exhaustive... 

Din informațiile pe care le dețin eu, cred că până la urmă a fost o combinație din oameni din instituțiile de stat, din Ministerul de Externe de exemplu, și oameni plătiți privat, cu echipamente private care au fost folosite pentru aceste interceptări. 

Eu consider că statul are echipamente depășite, care nu ar fi putut să facă așa o activitate majoră de interceptări. Și atunci Plahotniuc a investit din bani privați, bine... furați, pentru a cumpăra echipamente și cumva a folosit și angajați ai statului și angajați pe lângă stat care primeau bani din altă parte. 

Cam așa a funcționat acest sistem. Dar, cu siguranță, interceptări au existat”, a declarat Maia Sandu.

Reamintim că președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă cu mai multe persoane, care ar fi fost interceptate. 

Potrivit lui, aceste interceptări au fost făcute la indicația fostului regim democrat.

Ulterior, pe Facebook a apărut o poză, care ar demonstra că în raportul lui Chiril Moțpan au fost folosite imagini din toamna lui 2019, deși interceptările ar fi fost făcute în perioada guvernării PD.

În urma informațiilor apărute, fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, și ex-șeful adjunctul al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, au negat acuzațiile aduse de către Chiril Moțpan, în legătură cu interceptările ilegale ale anumitor persoane în perioada în care aceștia se aflau la conducere.

În același timp, fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei a declarat că după ce Plahotniuc a anunțat că pleacă, s-au dat indicații ca toate probele să fie distruse prvind dosarele la comandă și interceptările ilegale.

De menționat că la data de 25 iulie curent, în urma unui ordin semnat de Andrei Năstase, pe atunci ministrul de Interne, Direcţia Nr.5 a Inspectoratului Naţional de investigaţii a fost desființată.

Totodată, după ce la începutul lunii septembrie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit trei cauze penale și a dispus și transmiterea acestora Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale pe faptele interceptărilor ilegale, unde au fost vizați mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți: 4 ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și 3 procurori.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter