main logo
1110

Dosarul interceptărilor: 3 procurori și 4 judecători, cercetați penal

Trei procurori și patru judecători vor fi cercetaţi penal în urma scandalului interceptărilor.

Dosarul interceptărilor: 3 procurori și 4 judecători, cercetați penalFoto: jurnal.md

Anunţul a fost făcut miercuri, 4 decembrie de şeful statului, Igor Dodon, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Potrivit președintelui, după ce mai multe persoane au anunţat că au fost interceptate de structurile speciale, el a solicitat informaţii la acest subiect şi a constatat că în anul 2018 au avut loc 10 mii interceptări, dintre care 600 la solicitarea SIS, iar în 2019 - 3300, dintre care doar 200 la solicitarea SIS.

“Sunt câteva organe care pot să inițieze interceptările - PG, SIS, MAI și altele. Marea majoritate a interceptărilor pe parcursul anilor 2018-2019 au fost inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, iar în decurs de o săptămână voi avea exact numărul de telefoane care au fost interceptate de mai multe ori”, a spus Dodon.

El a adăugat că în urma acestui scandal au fost inițiate cauze penale pe numele a patru colaboratori ai MAI, trei procurori și patru judecători, care au permis interceptarea cu încălcarea procedurii.

Preşedintele R. Moldova a specificat că a solicitat informaţii de la SIS cu privire la zvonurile privind dubla identitate a fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc.” În ultima perioadă, fostul director SIS, Vasile Botnari a eliberat două autorizații către Agenția Servicii Publice (ASP), pentru acordarea dublei identități. Este vorba de numele „Novak Vladislav Vladimir” și „Reznic Alexandru Mihai”, însă niciunul din cele două acte nu au fost utilizate pentru ieşirea de pe teritoriul R. Moldova”, a conchis Dodon.

Printre subiectele discutate astăzi la Consiliul Suprem de Securitate se numără aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze după data de 1 ianuarie 2020, investigarea furtului miliardului, procedura de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău şi taxele aeroportuare preluate de noii gestionari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării