main logo
440

Dosarele deschise în ultimii 4 ani la adresa primarilor, încetate

Din 18 cauze contravenționale examinate de instanțele de judecată în perioada 2014 – 31 decembrie 2018 în privința reprezentanților administrațiilor publice locale, 94 la sută au fost încetate.

Dosarele deschise în ultimii 4 ani la adresa primarilor, încetateDosarele deschise în ultimii 4 ani la adresa primarilor, încetate

Cel mai des instanțele de judecată  au încetat procesul contravențional pe motiv de expirare a termenului de prescripție a răspunderii contravenționale, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Potrivit (IDIS) „Viitorul”, trei cauze contravenționale au fost deschise pentru abuzul de putere sau abuzul de serviciu. 15 cauze contravenționale au fost pornite pentru excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Doar într-un caz instanța de judecată a recunoscut vinovat un primar și i-a aplicat sancțiune contravențională sub formă de amendă.

Din cei 18 reprezentanți ai administrațiilor publice locale cu dosare contravenționale, 17 au fost primari și un reprezentant deținea funcția de viceprimar. Cel mai des au fost inițiate cauze contravenționale în privința reprezentanților localităților rurale (14 sate / comune), iar în privința aleșilor locali din orașe au fost inițiate patru dosare contravenționale pentru acte conexe corupției.

Cele mai vulnerabile domenii din activitatea aleșilor locali, identificate în cauzele contravenționale, se referă la: administrarea neconformă a bunurilor mobile (11%); neinformarea subiecților vizați în scrisorile oficiale (11%); organizarea și prestarea unor servicii / lucrări publice contrar procedurilor (11%); impedimente în raporturile de muncă (11%); neconformități în domeniul salubrizării și ecologiei (11%); împiedicarea activității economice (6%) și utilizarea neconformă a împuternicirilor de reprezentare în instanțele de judecată (6%).

Din 18 cauzele contravenționale, care s-au examinat, fie se examinează în toate instanțele de judecată în perioada 2014 – 31 decembrie 2018, 39% au început în anii 2014 – 2015, circa 22% au fost puse pe rol în anul 2016, iar în anul 2017 au startat încă 39% din cauzele identificate, fiind anul cu cele mai multe cauze contravenționale examinate.

De cele mai multe ori cauzele contravenționale au fost finalizate în termen de opt luni, iar în 50% din cazuri dosarul nu a fost examinat mai mult de cinci luni.

Potrivit IDIS „Viitorul”, în acțiunile aleșilor locali nu există un pericol social, nu survin urmări negative, dimpotrivă acestea preîntâmpină o potențială daună, având un caracter social util, în beneficiul cetățenilor localității, fiind soluționate probleme urgente a comunității locale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării