main logo
1282

Domnica Manole și Vladimir Țurcan, numiți de Parlament judecători Curtea Constituțională

Domnica Manole și Vladimir Țurcan au fost numiți de Parlament judecători Curtea Constituțională, deși anterior concursul a fost câștigat de Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu.

Domnica Manole și Vladimir Țurcan, numiți judecători CC

Potrivit hotărârii înregistrate ieri la Parlament, cei doi judecători urmau să fie Domnica Manole și Dumitru Pulbere. Astăzi, Pulbere a fost înlocuit cu deputatul socialist Vladimir Țurcan, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Andrian Candu a menționat că noua guvernare a promis să nu numească judecători la CC cu afiliere politică, iar socialistul Vlad Batrîncea a replicat că PD a avut trei judecători la CC afiliați partidului. Batrîncea a mai adăugat că regulamentul nu specifică modul în care Parlamentul trebuie să numească judecătorii la CC.

Întrebat de Vladimir Cebotari de ce Dominca Manole, care a fost cercetată penal, a fost numită în funcția de judecătoare la CC, Batrîncea a spus că Manole a fost persecutată de guvernarea PD. „Suntem siguri că ambii candidați nu au probleme cu legea”, a adăugat Batrîncea, care a prezentat proiectul de hotărâre.

Andrian Candu l-a întrebat pe Vladimir Bolea de ce raportul Comisiei juridice, numiri și imunități nu este prezentat de președintele Comisiei Sergiu Litvinenco. „Doriți să aflați dacă președintele Comisiei este bine? Este sănătos, temperatura este de 36,6”. La întrebarea lui Candu dacă nu crede că a fost „o mimare concursul de numire a judecătorilor CC”, Bolea a răspuns: „Nu cred”.

Potrivit CV-ului Domnicăi Manole, în perioada 2005-2017, a deținut funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, iar în perioada 1990-2004 a fost judecătoare la la Judесătоriа Ciocana.

După mai bine de doi ani în care a fost purtată prin instanțe, Domnica Manole a fost achitată la data de 8 iulie curent în dosarul în care era cercetată pentru anularea unei decizii CEC care interzicea organizarea unui referendum solicitat de Platforma DA. Manole a participat la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe listele blocului ACUM.

Vladimir Țurcan este deputat PSRM și vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imuntăți.

Vladimir Țurcan a deținut funcția de ministru al Afacerilor Intern, în perioada 1999 - 2001. Ulterior, el a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor, exercitând funcția între 2001 – 2002 și Legislatura 2005-2010. Între lunile mai 2009 – august 2009 a îndeplinit funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Din 2014, este deputat pe listele sociliștilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării