main logo
354

Domnica Manole: Alegerile au fost desfășurate în mod corect și liber

Curtea Constituțională a confirmat că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost organizate și desfășurate în mod corect, printr-un sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Domnica Manole: Alegerile au fost desfășurate în mod corect și liberFoto: Deschide.md

Declarația a fost făcută de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în discursul susținut în plenul Parlamentului, la ședința de constituire, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Domnica Manole a menționat că, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, după totalizarea rezultatelor scrutinului, 3 concurenți electorali au trecut pragul minim de reprezentare. Astfel, în noul Parlament au acces: Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul politic Șor – 6 mandate.

Președinta Curții a mai spus că toți candidații incluși în liste sunt eligibili pentru funcția de deputat și au depus declarații pe propria răspundere că nu au interdicții de a candida. 

Comisia Electorală Centrală nu a prezentat informații despre existența unor proceduri intentate în privința vreunui candidat în legătură cu desfășurarea scrutinului. Prin urmare, Curtea a decis să valideze mandatele deputaților aleși în Parlament în cadrul alegerilor anticipate din 11 iulie.

La prima ședință a Parlamentului sunt prezenți 91 de deputați din cei 101 aleși. În plen sunt prezenți și președinta țării, Maia Sandu, membrii Comisiei Electorale Centrale, dar și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării