826
0
Dodon vrea ca pensia pentru limita de vârstă să fie garantată pe 5 ani
826
0

Președintele țării, Igor Dodon, își dorește ca pensia pentru limita de vârstă să fie acordată pentru un termen de minim 5 ani.

Foto: presedinte.md

În acest sens, șeful statului a înaintat în Parlament 2 proiecte de lege în domeniul protecției sociale a populației, transmite Știri.md. 

Primul proiect de lege prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social, extinzând numărul de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50.000 de persoane, transmite Știri.md. 

În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 pînă la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor.

Proiectul urmează a fi promovat în legislativ în cadrul sesiunii actuale, astfel încît implementarea acestuia să demareze începând cu 1 ianuarie 2020. 

În paralel, șeful statului va solicita Guvernului să majoreze și cuantumul acestui ajutor de la 350 lei la 500 lei lunar.

Al doilea proiect de lege are ca scop garantarea de către stat a unui termen de minimum 5 ani, pentru primirea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soțul/soția supraviețuitor va primi indemnizația lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă, până la expirarea perioadei de 5 ani de la data obținerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Potrivit Președintelui, și acest proiect va fi promovat pe parcursul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului.

Citește și
article image
Dodon merge în SUA. Va vorbi de la tribuna Adunării...
0
171
article image
De ce deputații ACUM văd în acordul cu PSRM un fel de rău...
5
564
article image
Dodon: Are loc relansarea totală a relațiilor dintre...
3
233
article image
Dodon: Dacă PSRM și-ar dori, ar crea singuri majoritate...
2
453