main logo
582

Dodon va primi la fiecare trei luni informații despre interceptări

Autoritățile din R. Moldova au realizat anul trecut peste zece mii de interceptări, iar în anul curent – 3.300.

Dodon va primi la fiecare trei luni informații despre interceptăriFoto: adevarul.ro

Majoritatea au fost făcute de Ministerul Afacerilor Interne, în special în preajma campaniei electorale. Informațiile au fost prezentate de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Șeful statului a cerut să-i fie prezentate, în cel mult două săptămâni, toate numerele de telefoane care au fost interceptate.

„Am solicitat de la procurorul general să-mi dea, în două săptămâni, numerele de telefoane care au fost interceptate în ultimii cinci ani. Ce organe au inițiat interceptările? În baza la ce au fost luate deciziile? Au fost sau nu informate persoanele? Eu vă promit că o să facem regulă în acest domeniu. O dată la trei luni, o să facem o analiză, ce s-a interceptat, pe ce dosare, la inițiativa cui?”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit cifrelor prezentate președintelui, Serviciul de Informații și Securitate a dispus doar 600 de interceptări în 2018 din cele zece mii, iar în anul curent – 300 de interceptări din cele 3.300.

Igor Dodon a mai anunțat că au fost inițiate cauze penale pe numele a patru colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, trei procurori și patru judecători, care „și-au permis punerea unor cetățeni la interceptare cu încălcarea procedurii, fără a avea argumente”.

De asemenea, a fost încălcată o altă prevedere legislativă. Persoanele interceptate nu au fost informate post-factum că telefoanele lor au fost ascultate.

„Organele de anchetă sunt obligate, dacă au interceptat pe cineva, la finalul procedurii, să informeze în scris persoana, indiferent dacă s-a adeverit informația sau nu. Cine a primit? Absolut nimeni…Dosarele se lichidau, dar informația este”, s-a arătat indignat Igor Dodon.

Amintim că despre interceptări s-a aflat încă în vară, după ce „Rise Moldova” a publicat o investigație jurnalistică la acest subiect. Recent, deputatul Chiril Moțpan, președinte al Comisiei securitate și ordine publică a făcut publice mai multe informații și numele persoanelor care ar fi fost interceptate: politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării