main logo
531

Dodon: Trupele ruse în Transnistria contribuie la crearea unei atmosfere benefice

Președintele Igor Dodon și-a exprimat încrederea că, realizându-și în continuare misiunea, pacificatorii amplasați în Zona de securitate vor contribui la crearea unei atmosfere benefice pentru asigurarea dreptului necondiționat al tuturor cetățenilor Republicii Moldova la libera exprimare a voinței în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Dodon: Trupele ruse contribuie la crearea unei atmosfere benefice

Opinia a fost exprimată în cadrul întrevederii cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, marți, 25 decembrie, la Bender, oraș aflat sub controlul regimului nerecunoscut din regiunea transnistreană, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit președintelui, este importantă menținerea actualei operațiuni de pacificare, ca factor de susținere a stabilității și liniștii în zona de securitate. El a menționat că în anul curent au existat anumite provocări în această direcție, însă prin eforturi comune s-a reușit depășirea lor  fără complicații serioase. În cadrul aceleiași întrevederi, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de dezvoltare a programului de măsuri legate de identificarea unui model cuprinzător și definitiv de reglementare a conflictului transnistrean, dar și despre oportunitatea de a iniția, într-o perspectivă apropiată, a unei ședințe în formatul de negocieri „5+2”.

Igor Dodon a remarcat faptul că a promulgat recent legea cu privire la telefonia mobilă, care permite accesul operatorilor de telefonie mobilă din dreapta Nistrului în regiunea transnistreană și invers și s-a arătat mulțumit față de modul în care se realizează măsurile de consolidare a încrederii, coordonate de cei doi oficiali la întrevederea din 4 ianuarie 2017. Din cele opt puncte propuse în „Pachetul de măsuri” au fost realizate șase. În continuare, se lucrează pentru realizarea celorlalte două puncte, și anume: închiderea cauzelor penale motivate politic și libera circulație a cetățenilor.

La rândul său, Vadim Krasnoselskii a subliniat că punerea în aplicare a acordurilor existente și viitoare între cele două părți rămâne un factor fundamental în dezvoltarea dialogului. Într-un comunicat de presă al instituției prezidențiale transnistrene de facto, se menționează că unul din subiectele care urmau să fie discutate la întâlnire ținea de problema legii privind statutul Transnistriei, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2005. „Aș dori să aud opinia conducerii Republicii Moldova cu privire la această lege", a spus Vadim Krasnoselskii.

Liderul de la Tiraspol a menționat că s-a lucrat mult între cele două părți în ultimii doi ani. „Dacă anul 2017 ar fi anul încheierii acordurilor, atunci anul 2018 este anul implementării lor. Dar există, desigur, probleme care necesită o atenție suplimentară. Sunt convins că datorită activității comune vom reuși”.

Întâlnirea de la Bender este a cincea întrevedere dintre Igor Dodon, în calitate de șef al statului și Vadim Krasnoselskii. Ultima a avut loc pe 6 septembrie, anul curent, la Reședința de Stat de la Condrița.

Guvernul Republicii Moldova propune de mai mulți ani și la diferite niveluri ca formatul de pacificatori, alcătuit din militari ai Federației ruse, Ucrainei, Chișinăului și Tiraspolului să fie înlocuit printr-o misiune civilă cu mandat internațional.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării