main logo
848

Dodon: Transnistria nu va fi independentă sau parte a Rusiei

Regiunea din stânga Nistrului nu va fi niciodată independentă și nici nu va intra în componența Federației Ruse. Cel puțin așa susține președintele Igor Dodon într-un interviu oferit unei publicații de la Moscova.

Dodon: Transnistria nu va fi independentă sau parte a Rusiei

"Transnistria nu poate supraviețui fără Republica Moldova. Regiunea e prinsă între Ucraina și Moldova, iar după Moldova urmează NATO, România. Tiraspolul și Chișinăul nu vor merge niciodată pe drumuri separate. Suntem într-o barcă și toți vom fi afectați dacă această barcă se va răsturna", a declarat Igor Dodon, potrivit Știri.md.

Șeful statului a făcut praf speranțele Tiraspolului de a deveni parte a Federației Ruse, argumentând că nici Ucraina, nici Moldova nu vor accepta acest fapt.

"A fost război, au murit oameni. Cred că trebuie să recunoaștem greșelile ambelor părți și să mergem mai departe. Viitorul e posibil doar împreună. Împreună vom fi mai puternici. Avem Găgăuzia în calitate de ancoră a statalității, iar rezolvarea diferendului transnistrean va consolida statalitatea Moldovei, care niciodată nu va fi parte a NATO. Asta convine și Tiraspolului și sunt convins că majoritatea vrea să iasă din această umbră a nerecunoașterii", a menționat președintele țării.

Igor Dodon a declarat că trupele Rusiei urmează să plece de pe teritoriul neutru al Republicii Moldova după găsirea unei soluții privind Transnistria, care nu trebuie comparată cu Kaliningradul, pentru că Moscova se arată dispusă să discute la această temă.

Șeful statului a menționat că rezolvarea diferendului transnistrean e cea mai aproape din conflictele apărute în spațiul CSI și e posibilă pentru că atât Vestul, cât și Estul au nevoie de o istorie de succes în diplomație pentru a arăta că pot să negocieze și să găsească o soluție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării